mand, gør rent, rengøring, halvtotal, indenfor, klud,
© Colourbox

Hurtigguide til et bedre inneklima

Her har du ti tips om hva du kan gjøre for å unngå problemer.

20. mai 2010 av Camilla De Thiersant

Tørre øyne, hodepine, hoste og tretthet kan ganske enkelt være symptomer på et dårlig inneklima. Siden de fleste tilbringer 80–90 prosent av døgnets timer innendørs, har et skrantende inneklima stor betydning for hvordan vi har det.

Hold temperaturen på 20–22 °C

Innetemperaturen har betydning for luftfuktigheten og for hvor mange kjemiske stoffer byggematerialer og andre produkter avgir til omgivelsene. 20–22 °C er den optimale romtemperaturen for et sunt inneklima og god komfort. Ved lavere temperaturer øker luftfuktigheten. Hvis du vil ha det kjølig når du sover, kan du godt senke temperaturen på soverommet til 16–17 °C, men pass på å varme det opp igjen om dagen.

Luft godt minst to ganger om dagen

Sørg for skikkelig gjennomtrekk i hele huset minst to ganger fem minutter hver eneste dag. Gjerne morgen og kveld. Da blir du kvitt en masse fuktighet, støv og dårlig inneluft som automatisk blir resultatet når luften står stille mange timer om dagen.

Demp dampen

Ingenting produserer damp i samme grad som matlaging, klesvask og en lang varm dusj. Dampen kan skape fukt i boligen som gir gode vekstbetingelser for mugg, sopp og husstøvmidd. Hyppig utlufting og en romtemperatur på rundt 20–22 °C er de beste midlene mot fuktighet. Bruk også kjøkkenviften og ha lokk på kjelene når du lager mat, heng opp våte klær ute eller i en ventilert tørkebod, og lukk døren til badet når du dusjer, slik at dampen ikke sprer seg.

Fem tegn på dårlig inneklima

  1. Dårlig lukt når du kommer inn

  2. Mer enn 2 cm kondens (dugg ved kanten) på innsiden av vinduene

  3. Støv og skitt på møbler og gulv

  4. Sot eller soppdannelse på innvendige vegger

  5. Kalde og fuktige vegger

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i ...

bonniershop

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: