Les også

Supermat: egg

© Colourbox

Derfor bør du spise egg

Blant forskere er det etter hvert bred enighet om at egg er fullstendig ufarlige. De inneholder tvert imot mange viktige næringsstoffer som gjør dem til ideell treningskost.

2. april 2014 av Ernæringsekspert Martin Kreutzer

Vi kan like gjerne begynne med å slå hull på myten om at egg er farlige, ikke minst med tanke på kolesterol. Egg er tvert imot supersunn mat som bidrar med mange nyttige næringsstoffer. I tillegg er proteinene av høy kvalitet og sørger for at du holder deg mett i lang tid etter måltidet.

En av de virkelig store fordelene er eggeproteinet, som er av høyeste kvalitet. Du husker kanskje bildene av Sylvester Stallone som drikker en eggeshake i Rockyfilmen, for å komme i form til å kjempe om VM-tittelen. Det var faktisk ingen dum idé og ingen tom filmklisjé.

Egg er ganske enkelt en kilde til en nærmest optimal mengde aminosyrer som får fart på restitusjonen hvis du spiser egg etter hard trening. I den forbindelse er egg også en glimrende erstatning for kjøtt som i store mengder mistenkes for å være kreftfremkallende.

I motsetning til kjøtt er det nemlig ingen undersøkelser som kobler egg til økt risiko for kreft. I én metaanalyse av sammenhengen mellom egg og kreft i prostata, viste det seg at i hvert fall japanere, som spiser mye egg, har nesten 30 prosent lavere risiko for å rammes.

Gode egenskaper ved egg:
Jern

Eggeplommen inneholder mengder av jern som brukes til å danne røde blodlegemer. Disse er spesielt viktige når du trener, siden de står for oksygentransporten rundt i kroppen. Forskning viser også at løpere har et høyere jernbehov – og ett egg dekker rundt ti prosent av dagsbehovet.

E-vitamin

Vitaminet finnes primært i plommen og er en kraftig antioksidant som hindrer ødeleggende oksidering av ulike vevstyper. Det gjelder blant annet de mikroskopiske skadene etter hard trening. Sammen med selen, som det også finnes mye av i egg, bidrar E-vitaminet til restitusjonen etter idrett og trening.

Protein Kroppen bruker protein til å reparere musklene etter en krevende treningsøkt, for eksempel intervaller, og til å bygge opp ekstra mye vev etter styrketrening. Det krever likevel at proteinene inneholder den best mulige sammensetningen av essensielle aminosyrer, og her er eggeproteinet suverent. Med 6–8 gram protein per egg får du lett i deg de 15–20 gram protein som er en optimal mengde like etter trening. Proteinene finnes både i hviten og i plommen.

D-vitamin Nest etter fet fisk og rogn er egg vår viktigste kilde til D-vitamin, eller solskinnsvitaminet. De fleste nordmenn har for lite D-vitamin i kroppen, og det er spesielt uheldig med tanke på benbygningen. Nyere forskning viser at også muskelstyrken lider når du får for lite D-vitamin. Vitaminet finnes først og fremst i plommen, og bare ett egg inneholder 10–12 prosent av heledagsbehovet. Undersøkelser viser at D-vitaminmangel kan kobles til så forskjellige sykdommer som vinterdepresjon, benskjørhet, svekket immunforsvar og redusert muskelstyrke. Bidraget til kosten er så vesentlig at spanske forskere i en ny undersøkelse anbefaler skolebarn å spise egg, nettopp for å få tilstrekkelig med D-vitamin.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

bonniershop

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: