Cookies- og Brukervilkår
Egg: Derfor bør du spise egg

Derfor bør du spise egg

Blant forskere er det etter hvert bred enighet om at egg er fullstendig ufarlige. De inneholder tvert imot mange viktige næringsstoffer som gjør dem til ideell treningskost.

  • Av Ernæringsekspert Martin Kreutzer
Egg

Vi kan like gjerne begynne med å slå hull på myten om at egg er farlige, ikke minst med tanke på kolesterol. Egg er tvert imot supersunn mat som bidrar med mange nyttige næringsstoffer. I tillegg er proteinene av høy kvalitet og sørger for at du holder deg mett i lang tid etter måltidet.

En av de virkelig store fordelene er eggeproteinet, som er av høyeste kvalitet. Du husker kanskje bildene av Sylvester Stallone som drikker en eggeshake i Rockyfilmen, for å komme i form til å kjempe om VM-tittelen. Det var faktisk ingen dum idé og ingen tom filmklisjé.

Egg er ganske enkelt en kilde til en nærmest optimal mengde aminosyrer som får fart på restitusjonen hvis du spiser egg etter hard trening. I den forbindelse er egg også en glimrende erstatning for kjøtt som i store mengder mistenkes for å være kreftfremkallende.

I motsetning til kjøtt er det nemlig ingen undersøkelser som kobler egg til økt risiko for kreft. I én metaanalyse av sammenhengen mellom egg og kreft i prostata, viste det seg at i hvert fall japanere, som spiser mye egg, har nesten 30 prosent lavere risiko for å rammes.

Gode egenskaper ved egg:
Jern

Eggeplommen inneholder mengder av jern som brukes til å danne røde blodlegemer. Disse er spesielt viktige når du trener, siden de står for oksygentransporten rundt i kroppen. Forskning viser også at løpere har et høyere jernbehov – og ett egg dekker rundt ti prosent av dagsbehovet.

E-vitamin

Vitaminet finnes primært i plommen og er en kraftig antioksidant som hindrer ødeleggende oksidering av ulike vevstyper. Det gjelder blant annet de mikroskopiske skadene etter hard trening. Sammen med selen, som det også finnes mye av i egg, bidrar E-vitaminet til restitusjonen etter idrett og trening.

Protein Kroppen bruker protein til å reparere musklene etter en krevende treningsøkt, for eksempel intervaller, og til å bygge opp ekstra mye vev etter styrketrening. Det krever likevel at proteinene inneholder den best mulige sammensetningen av essensielle aminosyrer, og her er eggeproteinet suverent. Med 6–8 gram protein per egg får du lett i deg de 15–20 gram protein som er en optimal mengde like etter trening. Proteinene finnes både i hviten og i plommen.
D-vitamin Nest etter fet fisk og rogn er egg vår viktigste kilde til D-vitamin, eller solskinnsvitaminet. De fleste nordmenn har for lite D-vitamin i kroppen, og det er spesielt uheldig med tanke på benbygningen. Nyere forskning viser at også muskelstyrken lider når du får for lite D-vitamin. Vitaminet finnes først og fremst i plommen, og bare ett egg inneholder 10–12 prosent av hele
dagsbehovet. Undersøkelser viser at D-vitaminmangel kan kobles til så forskjellige sykdommer som vinterdepresjon, benskjørhet, svekket immunforsvar og redusert muskelstyrke. Bidraget til kosten er så vesentlig at spanske forskere i en ny undersøkelse anbefaler skolebarn å spise egg, nettopp for å få tilstrekkelig med D-vitamin.

Mer om samme emne

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med masse tips om trening.

Mest leste
Hvor sunt spiser du?

Hvor sunt spiser du?

Sunn mat |

Du vet kanskje hvordan du bør spise, ...

Test matvanene
Egg gir kraft og energi

Egg gir kraft og energi

Kosthold og trening |

Eggets ernæringsmessige egenskaper gjør ...

Les mer
Spis med omtanke før trening

Spis med omtanke før trening

Kosthold og trening |

En banan ligger lettere i magen enn ...

Les mer
Derfor bør du spise havregryn

Derfor bør du spise havregryn

Supermat |

Spiser du havregryn til frokost? Hvis ...

Les mer
10 sunne snack

10 sunne snack

Sunn mat |

Holder det ikke med litt frukt når du ...

Les mer
Nyeste
Oppskrift: Deilig pastasalat med and

Oppskrift: Deilig pastasalat med and

Oppskrifter |

And er både proteinrikt og fettfattig, ...

Les mer
Pulled duck med balsamico-rødbeter

Pulled duck med balsamico-rødbeter

Oppskrifter |

And smaker godt til jul - hva med en ...

Les mer
Teriyakimarinert andebryst

Teriyakimarinert andebryst

Oppskrifter |

Teriyakimarinert andebryst på rød ris ...

Les mer
And: Vitamin- og proteinrik supermat

And: Vitamin- og proteinrik supermat

And |

Anda fortjener å være mer enn en ...

Les mer
ALT du bør vite om proteiner

ALT du bør vite om proteiner

KOSTHOLD |

Får du nok? Kan man få for mye? Og ...

Les mer
Sterk chili con carne

Oppskrift | Sterk chili con carne