Pulver. Kreatin fås som piller eller pulver, som skal blandes med væske.

Gir kreatin større muskler?

Jeg styrketrener en del, men synes ikke at jeg ser resultater. Er kreatin skadelig, eller kan det være løsningen?

Nei,

kreatin

er ikke skadelig, men det er heller ikke noe vidundermiddel.

Hos noen kan kreatin gi en kortvarig prestasjonsøkning på 5–10 prosent. Det vil si at folk for eksempel kan løfte 5–10 prosent tyngre vekter i en periode, og derfor bør også muskelmassen vokse.

De fleste får i seg kreatin fra matvarer som kjøtt, fisk og fjørfe. Derfor er det også mulig at du har rikelig med kreatin i kroppen allerede. Er det tilfellet, vil et ekstra tilskudd være virkningsløst og bortkastede penger.

Cirka en tredel av oss er også såkalte nonresponders, som ikke får noen som helst virkning av kreatin.

Kreatin tas som en kur i 3–4 uker, der man normalt tar en dagsdose på fem gram. I de mengdene er det et harmløst stoff uten nevneverdige bivirkninger. Den mest merkbare er at kroppen binder mer vann, og at du derfor kan bli 3–7 kilo tyngre i løpet av en måned.

Kreatin er med andre ord ikke en bombesikker snarvei til mer muskelmasse, og det er faktisk mer sannsynlig at det er helt andre grunner til at resultatene av styrketreningen uteblir. Her ser du tre mulige årsaker.

Derfor vokser ikke musklene:
  • Du hviler ikke nok mellom treningsøktene. Det er bare i hvilefasen at kroppen får nok ro til å gjenoppbygge de nedbrutte musklene og gjøre dem større og sterkere.
  • Du trener for lite. Ett sett til overarmene, ett sett til skuldrene osv. er ikke nok. Utfør 3–6 sett per muskelgruppe. Tren tre ganger i uken.
  • Du trener ikke beina nok. De største musklene sitter i baken og beina. Når du trener dem, får hele kroppen store mengder naturlig veksthormon som gjør at alle musklene vokser.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

bonniershop

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: