SUNN FIBER Med bare 100 gram havregryn dekker du en tredel av det daglige behovet for fiber. Fibrene hjelper blant annet fordøyelsen og er med på å forebygge hjerte-karsykdom. © Colourbox

Supermat: havregryn

En tallerken havregrøt til frokost, og du får verdens beste start på dagen. Havren er full av karbohydrater, vitaminer og sunne fettsyrer.

Supermat

Havregryn er frokostklassikeren fremfor noen. De små flakene smaker utmerket og koster heller ikke all verden. De fleste vet også at havregryn er sunt. Men hvor sunne de faktisk er, kommer nok overraskende på mange.

Havre inneholder en lang rekke næringsstoffer, først og fremst gode karbohydrater, som gir energi til en lang dag. I tillegg har den mye mineraler og vitaminer, for eksempel B- og E-vitaminer, som holder sykdom unna og gjør kroppen frisk og sterk. Du får også en god del protein, som metter godt. Og til slutt er det alle de hjertevennlige fettsyrene, som virker gunstig på både blodårer og kretsløp.

Grynene er også lette å tilberede. Hell melk over, eller lag grøt. Kutt opp et eple, og topp med litt bær, kanel eller rosiner.

Enda bedre!

  • Beste valg: De grovvalsede er å foretrekke hvis du vil bli så mett som mulig. Det skyldes at tennene og enzymene i mage-tarmsystemet må jobbe mer med å fordøye grynene. Måler vi næringsstoffer, er det ingen forskjell på fin- og grovvalsede gryn. Finvalsede er bare havregryn ”klippet” i mindre biter.
  • Beste tillaging: Legg dem i bløt natten over sammen med litt rugkjerner, og kok dem til grøt neste dag. Ved fremstillingen av havregryn ødelegges nemlig et enzym i havren som ellers gjør det lett for kroppen å ta opp mineralene. Når du legger grynene i bløt med rug, skjer det en prosess i rugen som frigir mineralene igjen, slik at kroppen kan ta dem opp.
  • Beste tilbehør: Havregrøt mangler naturlig sødme, så det er fristende å strø på sukker. Men det er langt sunnere å søte grøten med frukt, for eksempel rosiner eller et friskt eple skåret i terninger. Da får du også en pen dose styrkende antioksidanter.

Oppskrift på havregrøt med rugkjerner, kanel og eple: Klikk her!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

bonniershop

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: