Supermat: rødbete

Rødbeten har gått fra å være noe man ikke får vasket av klærne, til å bli høypotent treningsmat proppfull av prestasjonsfremmende nitrat.

6. august 2014 av Martin Kreutzer.

Supermat

Rødbeten opplever en sann revitalisering for tiden. Den har gått fra å være en kjedelig rotfrukt til et sunt og lovlig prestasjonsfremmende middel. Den ene undersøkelsen etter den andre har vist at rødbete kan øke yteevnen i treningsformer som løping, sykling og roing, der kondisjonen er avgjørende.

De mest optimistiske undersøkelsene konkluderer med at prestasjonsevnen øker med hele 15 prosent, mens et mer realistisk anslag ligger på 2–3 prosent.

Hemmeligheten bak superrotfrukten er det høye innholdet av nitrat, som vi ellers kjenner best som gjødsel i landbruket. I rødbete er det et rent superstoff som sørger for at musklene får ekstra mye oksygen.

Ikke nok med det – rødbete senker blodtrykket og er proppfull av fiber og vitaminer.

Enda bedre!

  • Beste valg: Rødbeten den klare vinneren i rotfruktfamilien. Den inneholder store mengder nitrat, som gir bedre kondisjon og gjør deg mer utholdende. Karbohydratinnholdet ligger på omtrent halvparten av det vi finner i potet, og derfor er rødbete supermat også hvis du gjerne vil litt ned i vekt.
  • Beste tillaging: Rødbeten egner seg ypperlig til salater og ovnsretter. Men vær klar over at den er best rå, for ovnsbaking fjerner mikronæringsstoffer. Det samme gjør sylting. Enten du river rødbeten eller skjærer den i terninger, bør du helst spise den med det samme eller sette den kaldt. Står den fremme på kjøkkenbordet, mister den raskt mange næringsstoffer.
  • Beste tilbehør: Rødbetsmaken kan være litt dominerende, så tilsett gjerne et syrlig eple i salaten. Ovnssteker du rødbeten, kan den brukes sammen med andre rotfrukter for å tilføre flere smaker. Kombiner også med en fettkilde. Flere av de stoffene som er gunstige for immunforsvaret, er nemlig fettløselige og tas best opp med litt fett i retten. Hytteost, fete kjerner og frø er gode alternativer.

Oppskrift på sprø rødbetsalat med eple og hytteost: Klikk her!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

bonniershop

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: