© Mette Ehlers/elerhstration.dk

10 sunne vaner du trygt kan glemme

Lever du egentlig så sunt som du tror? Forskningen reviderer med jevne mellomrom kunnskapene om hva som er sunt og hva som ikke er det. Her viser vi ti vaner som du kanskje har, men godt kan glemme.

5. desember 2013 av Birgitte Muldbjerg

Ja, men jeg har alltid gjort det på den måten, og det går helt fint!. Du kjenner sikkert minst én person som kommer med slike uttalelser. Kanskje gjør du det selv?

Men selv om noe har blitt en inngrodd vane og helsen tilsynelatende er god, er det alltid lurt å se på ny og forskningsbasert kunnskap og eventuelt revurdere gamle vaner.

Noen "gode" vaner er nemlig ikke så hensiktsmessige som vi liker å tro:

Jeg strekker ut for å unngå verkende muskler Du kan godt droppe strekkøvelsene hvis du tar dem for å unngå at musklene gjør vondt i morgen eller i overmorgen.

Når du trener eller bare bruker musklene mer enn de er vant til, belastes de så hardt at mikroskopiske muskelfibre rives over. Kroppen setter i gang en betennelsestilstand for å reparere og beskytte musklene, og det er det du kjenner en dag eller to senere. Selv de grundigste strekkøvelsene etter aktiviteten kan ikke gjøre noe som helst med nevnte betennelsestilstand.

Tar du daglige strekkøvelser, jobber du derimot med smidigheten. Og er du smidig, er det lettere å unngå skader som oppstår på grunn av manglende bevegelighet. Ny forskning viser også at smidige muskler gir smidige blodårer, og det gir god beskyttelse mot hjerte-karsykdommer. Så strekk gjerne ut, men gjør det av de riktige grunnene.

Jeg spiser fet fisk hver dag Du er inne på noe. Fisk er nemlig supersunt, blant annet fordi du får store mengder omega-3-fett som det kan være vanskelig å få fra andre kilder.

Men mer enn 200–300 gram fet fisk per uke kan være problematisk, fordi fet rovfisk dessverre også kan inneholde miljøgifter som kvikksølv og dioksin.

Er du spesielt glad i fisk, bør du passe på å variere med mager fisk som rødspette, torsk, sei osv. Du kan også med fordel velge oppdrettslaks og -ørret. Laks og ørret fra oppdrettsanlegg får nemlig i seg mindre giftstoffer enn når de svømmer fritt rundt i havet. Det skyldes at oppdrettsfisk sjelden spiser annen fisk, og derfor heller ikke akkumulerer giftstoffer som finnes i byttefisken.

Les om flere sunne vaner som du godt kan droppe:

  • Jeg pusser tenner i fem minutter

  • Jeg prøver å unngå fett

  • Jeg løper cirka én time fire ganger i uken

  • Jeg drikker halvannen liter vann om dagen

  • Jeg tar situps for å bli kvitt kulemagen

  • Jeg tilbereder alltid mat av ferske råvarer

  • Jeg gjør alt for å unngå støv og bakterier

  • Jeg går til tannlegen to ganger i året

Les også

Kanskje du er interessert i ...

bonniershop

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: