© Colourbox

Hvorfor får jeg vondt i kneet av sykkeltrening?

Jeg sykler 2–3 ganger per uke, men har dessverre begynt å få vondt i kneet etter trening. Smertene sitter rundt kneskålen. Hva er galt?

Det høres ut som om du har pådratt deg noe som kalles "fremre knesmerter", der brusk, leddhinner og slimposer irriteres og derfor gjør vondt. Skaden er utbredt blant syklister, men mange merker den først for alvor når de går i trapper, kjører bil eller på annen måte tvinges til å sitte med bøyde ben i lengre tid.

Ofte skyldes skaden at sykkelen er dårlig tilpasset brukeren. De smertene du beskriver kan skyldes for lav setehøyde. Grunnen kan også være at setet sitter for langt frem mot styret. Hvis du ofte sykler med lav kadanse og bruker mye krefter på å trå pedalen rundt, gir også dette økt skaderisiko.

På rett landevei er det fornuftig å holde seg til mellom 80 og 90 omdreininger per minutt – det er både skånsomt og effektivt. Få en ekspert til å vurdere deg og sykkelen. Sjekk gjerne med en fysioterapeut med kunnskap om sykkelsport, eller en sykkelforretning med utstyr til å måle kundene. Hjelper det ikke å justere sykkelen og velge et lettere gir, bør du få en idrettslege eller fysioterapeut til å sjekke om du for eksempel er kalvbent eller har stramme hase- og lårmuskler.

Setehøyde

Riktig setehøyde finner du ved å sette deg på sykkelen og trå pedalen rundt. Når foten er vannrett og i nederste posisjon, skal kneet bare være litt bøyd.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

bonniershop

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: