Natural running Begrepet beskriver en løpestil der man lander lenger frem på foten, og ikke på hælen. Ifølge tilhengerne av denne løpestilen skal dette belaste beina mindre og gi en mer effektiv løpestil.

Motbør for natural running

Natural running er løpesportens heteste trend. Nå sår flere studier likevel tvil om løpestilens fortreffeligheter.

16. august 2013

Natural running

skal gi færre skader og mer effektiv løping. Ifølge to nye uavhengige studier stemmer det likevel ikke helt.

I den ene studien har forskere ved University of Calgary sett på den totale forskningen på området. De finner verken forskningsmessig belegg for at natural running gir færre skader enn tradisjonell løping, eller at løpeformen gjør at man blir raskere.

Det siste er også konklusjonen i en fersk studie ved universitetet i Massachusetts. Her har man sammenlignet en gruppe erfarne "hællandere" med en gruppe erfarne forfotløpere og sett på hvilken løpestil som var mest effektiv. Mens 68 prosent av hællanderne ikke overraskende løp mest effektivt når de landet på hælen, gjaldt det samme for 75 prosent av løperne som ellers var herdede forfotløpere.

Samtidig tyder studien på at man forbrenner færre karbohydrater ved hællanding. Dermed holder kroppens energilagre lenger.

Natural running: En salgssuksess Salget av sko for en naturlig løpestil har eksplodert. I dag er 11 prosent av løpeskoene som selges i USA, av denne typen. I Europa er andelen enda større.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

bonniershop

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: