Mann har vondt i korsryggen
© iStock

Sterke bein reduserer smerter i korsryggen

Forskning viser at svake bein er årsaken til at mange løpere sliter med smerter i korsryggen. Men det finnes heldigvis råd å få. Her er to effektive øvelser som reduserer smerter i korsryggen.

13. november 2017 av Redaktionen

Vondt i korsryggen? Bli sterkere i beina

Sliter du med smerter i korsryggen, noe som er et velkjent fenomen hos mange løpere, kan styrketrening av beinmusklene være en effektiv løsning. 

I en ny studie ble 84 mosjonsløpere med langvarige korsryggsmerter delt inn i tre grupper, som alle skulle gjennom et åtteukers treningsprogram. Den ene gruppa skulle ta styrkeøvelser for beina, den andre skulle ta øvelser for korsryggen og den tredje skulle ta øvelser for kjernestabiliteten. Etter forsøket hadde alle tre gruppene oppnådd like stor smertereduksjon, men de som hadde trent beina, hadde forbedret løpskapasiteten mest. Og mens de både hadde fått sterkere bein- og ryggmuskler, hadde ikke løperne som trente rygg- og kjerneøvelser oppnådd noen økt styrke i beina.

Svake lårmuskler gir dårlig korsrygg

Forskerne bak studien har tidligere påvist at løpere med langvarige korsryggsmerter ofte har relativt svake lårmuskler, noe som kan gi dårlig støtdemping og dermed belaste korsryggen under løping. 

Kilde: Medicine & Science in Sports & Exercise 

To effektive øvelser som styrker korsryggen

Step-up

Her kan du lese mer om øvelsen.  

Hoftehev

Her kan du lese mer om øvelsen. 

Stor vinterpakke til deg

Hold varmen og bli sett i mørket for KUN 69,50 kr. Akkurat nå får du en løpelue, hansker, hals, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 utgaver av Aktiv Trening til en vanvittig pris. Du får hele pakken med 5 deler og 2 numre av Aktiv Trening for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Her kan du lese mye mer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: