Les også

Thrusters

© Colourbox

Slik holder du ryggen frisk og rask

"Vondt i ryggen" har etter hvert utviklet seg til en folkesykdom. Heldigvis er det mye du kan gjøre selv for unngå problemer. Les og se hvordan.

30. september 2013 av Pia Beltoft Nielsen og Mette Bender.

At åtte av ti menn på et eller annet tidspunkt i livet får

vondt i ryggen

, sier litt om omfanget av problemet.

En livsstil som er preget av mye stillesittende arbeid er gift for ryggen og kan lett gå utover livskvaliteten. Bare spør den firedelen av alle norske menn som jevnlig sliter med ryggplager.

Den gode nyheten er at det er mye du kan gjøre selv for å avhjelpe problemet. Vi gir deg seks effektive råd som forebygger ryggplager.

Styrk kroppskjernen Dette sier forskerne: Styrketrening av spesielt kjernemuskulaturen øker stabiliteten og styrken i kroppens sentrale kjerne, det vil si muskelkorsettet som ligger rundt ryggraden og går fra hoften, opp til brystet og til skulderbladene.

Derfor virker det: Kjernetreningen styrker de fire bukmusklene og den nedre ryggmuskulaturen som arbeider tett sammen, og som i fellesskap bidrar til en stabil overkropp ved å danne et nettverk av dyptliggende muskler – altså kjernemuskulaturen.

Dette kan du gjøre: Det fine med kjernetreningen er at du ikke trenger utstyr, men godt kan trene effektivt hjemme på stuegulvet med din egen kroppsvekt som motstand. Det gjør du ved hjelp av enkle rygg- og mageøvelser.

Dette kan du gjøre i dag: Prøv å finne 5–10 minutter i hverdagen som du trenger for å styrke kjernemuskulaturen. Det kan for eksempel være en kort og effektiv morgenøkt.

La beina ta de tyngste løftene

Dette sier forskningen: Tunge løft og foroverbøyde arbeidsstillinger sliter hardt på ryggen, fordi den ikke får muligheten til å jobbe optimalt.

Derfor virker det: Å være spesielt oppmerksom på arbeidsstillingen og unngå tunge løft er den mest effektive metoden for å skåne ryggen. Dermed unngår du unødig slitasje og risikerer ikke plutselige kink og smerter.

Dette kan du gjøre: Skåner du ryggen for de verste belastningene, reduseres faren for skader betydelig. Men det er også mye du kan gjøre i hverdagen for å ta vare på ryggen. Sett deg på huk hver gang du skal løfte noe tungt, slik at det er beina og ikke ryggen som tar det tyngste løftet.

Dette kan du gjøre i dag: Sjekk løfteteknikken neste gang du løfter noe tungt – og sørg for at du heretter løfter med riktig teknikk. Pass på at du løfter riktig, uansett når og hvor du gjør det.

Logg inn, og les de siste fire gode rådene for å forebygge ryggplager.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

bonniershop

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: