Sykkelpartner Sett barna på sykkelen, og få en god treningsøkt og en flott, felles opplevelse. © Valling.com

Tren med barna

La ambisjonene om en målrettet trening ligge igjen hjemme når du skal trene sammen med barnet ditt. Tenker du kreativt, får du til gjengjeld en lojal treningspartner i strålende humør.

19. mai 2010 av Birgitte Aabo

Gjør treningen til en lek. Barn liker å være i bevegelse, men de må gjøre det fordi de har lyst. Derfor bør du ha fokus på lekene dere skal ha underveis, fremfor selve treningen. Lek forskjellige former for fartslek som sisten, å løpe slalåm mellom trærne, hoppe på stubber eller lignende. La også de små ha innflytelse på ruten, eller trekk lodd om hvilken vei dere går. Dere kan også ta en aktiv pause, der dere f.eks. klatrer i trær, balanserer eller ruller nedover bakkene. En felles tur på rulleskøyter, sparkesykkel eller skateboard vil de fleste barn se på som ren lek.

Bruk utstyr Mange barn blir motivert av utstyr. Gi f.eks. barnet stoppeklokke og loggbok, og gi barnet ansvaret for å måle og skrive ned hvor fort du løper intervallene. La barnet løpe mens du puster ut. Senere kan dere skrive ned kommentarer i boken.

Ta med de små i joggevognen Joggevognen er en fin mulighet for å ta med de minste på løpeturen. Kjøp en joggevogn av god kvalitet med store hjul, og husk å løpe på et jevnt underlag og ikke begi deg ut på altfor lange turer. 45 minutter til 1 time er ofte det maksimale. Husk vann og en matbit hvis minstemann blir sulten på turen.

La ungene sykle La ungene sykle ved siden av deg mens du løper. Holder dere ikke samme farten, kan dere leke fartslek, der den langsomste får et forsprang som den andre skal innhente. Hvis ungene ikke vil sykle bare for å sykle, kan dere la turen ha et annet mål. Kanskje dere kan sykle forbi en gård eller en dyre-, hobby- eller lekebutikk, se på togene, mate ender eller noe annet som barna liker.

Dra til svømmehallen Svømmehallen er et fint sted å trene sammen med barna. Større barn kan leke og svømme selv mens du får en god treningsøkt. Mindre barn krever mer oppmerksomhet, men underholdende lek i barnebassenget er også bra for deg. Og så er det en super aktivitet for de minste.

Tren mens barna leker Finn en park eller løpebane, der barna kan leke eller spille ball og du samtidig kan holde et øye med dem. Løp rundt i området mens barnet leker.

Tren mens barna trener I stedet for bare å hente og bringe barna til diverse aktiviteter, kan du like gjerne være med. Med små barn kan du selv delta i aktivitetene. Det gir gode fellesopplevelser, men øvelser i babysvømming eller musikklek får neppe pulsen i været hos deg. Med litt større barn kan du velge å parallelltrene. Hvis barna er med på fotball, kan du ta på treningstøyet når du følger dem på trening, og løpe rundt i området mens fotballtreningen pågår.

Sett dere et mål På samme måte som voksne blir barn motiverte av å ha et mål med treningen. Det finnes f.eks. barneløp på ski og innen løping og sykling. Finn et barneløp som passer for dere, og rett treningen mot det.

Når kan barna løpe med deg?

En gyllen regel sier at barn i 1.-3. klasse kan løpe 3 km, barn i 4.-7. klasse 5 km og ofte en del lengre, mens barn i 8.-10. klasse kan løpe 10 km.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

bonniershop

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: