Cookies- og Brukervilkår

Crosstri: Tri i terrenget

Trisporten har droppet det litt glatte imaget, har forlatt den varme asfalten og søkt ut i terrenget. Crosstri foregår i våtdrakt, på terrengsykkel og i terrengsko og tilslutningen øker raskt. Nå kommer sportens største løpsserie til Norden.

Side 1 av 2 Neste
  • Av Lasse Lyhne.
  • Aktiv Trening nr. 4, 2014
Crosstri

Triathlon i terreng, crosstri eller terrengtri. Uansett hva du velger å kaller det, så er det snakk om den nyeste varianten av triathlon. Og her er vi langt fra det litt glattslikkede imaget som kjennetegner tradisjonell triathlon.

Dråpehjelm, enkeltstartsykkel og kompresjonsklær er erstattet av en robust terrengsykkel, terrengsko med grove knotter og en konkurransemeny som omfatter mange høydemeter. Crosstri flytter nemlig de velkjente grenene ut i terrenget og dypper dem i søle. Her er det svømming i åpen sjø, terrengsykling over fjell og gjennom skoger. Løping i bratt og tungt terreng.

Crosstri er relativt nytt. Det første løpet gikk av stabelen på den nest største øya på Hawaii, Maui, i 1996 for en gjeng på bare 126 deltakere. Tidlig på 2000-tallet begynte løpet å vokse og bre seg fra Hawaii, først til andre amerikanske delstater og senere til hele verden. I dag arrangeres Xterra-crosstristevner i 19 land over hele verden. Det finnes i dag flere hundre arrangementer under Xterra-navnet, og i år kommer Xterra til Norden.

Arrangørene i ”løpefirmaet” Running26 står bak en rekke Xterra-begivenheter denne sommeren i Norge, Sverige og Danmark. Men man kan selvfølgelig også drive med crosstri uten merkenavnet Xterra. Mange triklubber arrangerer stevner ute i naturen, og interessen for disse arrangementene er sterkt økende.

– Crosstri rir på den enorme suksessen som trisporten har opplevd de siste årene, men den får også hjelp av en rekke andre tidstypiske tendenser, sier Trygve Laub som er forsker ved Idrættens Analyseinstitut i Danmark.

– For det første er crosstri en del av den ”tilbake til naturen-trenden” vi ser med fenomener som naturlig løping og utendørs fitnesstrening. Vi søker det enkle i en stadig mer kompleks verden. For det andre nyter crosstri godt av populariteten til aktiviteter som crossfit, terrengløping og eventyrløp. Her er det i høy grad adrenalin og opplevelser som står i fokus, samtidig som det er aktiviteter som sender de rette signalene. Vi fremstår som rå og målbevisste når vi viser at vi kan sette oss et mål, iverksette den riktige planen og nå målet. Dette er verdier som står høyt i kurs, også utenfor treningsmiljøene, sier Trygve Laub.

Crosstri: Plass til moro

Crosstri appellerer til en bred gruppe utøvere. Man treffer triatleter som har noe å by på i kraft av allsidighet og en enorm ”motor”, men som ofte kommer til kort på teknisk krevende passasjer. Her har terrengsyklisten en fordel, men i motsetning til terrengløperne, sliter de på løpeturen.

Xterra-løpene er kjent for god stemning, det er plass til alle, og en oppmuntring verdsettes alltid. Selv om det er hardt, er distansene mer overkommelige enn en hel eller halv ironman. De varierer etter rute og omgivelser, men består gjerne av 1500 meter svømming, 30 km terrengsykling og 10 km terrengløping.

Dette må til
Crosstri er tøft – ingen tvil om det, men har du viljen og er i noenlunde god form, er det ingenting i veien for å delta. Her ser du hva som kreves:

  • En god grunnform og erfaring med løping og sykling. Du skal kunne svømme 2 km, løpe 10 km og sykle 40–50 km på terrengsykkel.
  • Solid utholdenhet. For mosjonister varer konkurransen i 3–4 timer, så vær vant til å trene lenge – og ha kontroll over væske og energi.
  • En våtdrakt, terrengsykkel og et par terrengløpesko er basisutstyret.

Crosstri i nærheten:

Det største crosstri-merket, Xterra, kommer til Norden til sommeren. I tillegg til cross-tri er det flere arrangementer i regi av Xterra – alle med appell til vanlige mosjonister.

Norge

  • 29/6 Xterra Norway.Kvalifikasjonsløp til Xterra-VM på Maui.

Danmark
  • 11/5 Xterra Offroad-Duathlon i Gribskov. To distanser.
  • 31/8 Xterra Denmark. Kvalifikasjonsløp til Xterra-VM på Maui.
  • 14/9 Xterra Aarhus. To distanser.

Sverige
  • 13/7 Xterra Sweden. Kvalifikasjonsløp til Xterra-VM på Maui.

Se mer her!

Mer om samme emne

Side 1 av 2 Neste

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med masse tips om trening.

Mest leste
Triatlon for begynnere og erfarne

Triatlon for begynnere og erfarne

Triathlon |

Triathlon er for alle. Her har du to ...

Hvor mye skal jeg trene?

Program: Klar for minitri

Triatlon |

Det krever mindre enn du tror å bli ...

Les mer
Dette krever en triatlon

Dette krever en triatlon

Triatlon |

Vil du begynne med triatlon, er det tre ...

Les mer
Triathlon – den nye folkesporten?

Triathlon – den nye folkesporten?

Triathlon |

Triathlon er ikke lenger forbeholdt ...

Les mer
9 av 10 ironmen blir skadet

9 av 10 ironmen blir skadet

Ironman |

Triathlon har blitt populært, men en ...

Les mer
Nyeste
Slik lykkes du med triatlon

Slik lykkes du med triatlon

Triatlon |

Drømmer du om å gjennomføre en ...

Les mer
Triatlon for begynnere og erfarne

Triatlon for begynnere og erfarne

Triathlon |

Triathlon er for alle. Her har du to ...

Hvor mye skal jeg trene?
Hvordan mestrer jeg min første triatlon?

Hvordan mestrer jeg min første triatlon?

Spør oss |

Jeg skal snart delta i min første ...

Les mer
Slik blir du en god triatlet

Slik blir du en god triatlet

Triatlon |

Sjarmen ved triatlon består først og ...

Slik blir du en god triatlet
Trisykkel på 1–2–3

Trisykkel på 1–2–3

Triatlon |

Slik forvandler du racersykkelen til en ...

Les mer
Sterk chili con carne

Oppskrift | Sterk chili con carne