Forskere: Derfor stinker treningstøyet

… og slik slipper du unna svettelukten.

25. mai 2016

Lukter treningsklærne gammel hest selv om det har vært vasket i vaskemaskinen?

Britiske forskere har dykket ned i det velkjente problemet og har identifisert de seks kjemiske stoffene som får vårt svette tøy til å lukte ille – og som vasking ved lave temperaturer har vanskeligheter med å få bukt med.

Til forsøket analyserte forskerne drakter ni menn hadde hatt på under en fotballturnering. De seks såkalte flyktige organiske forbindelsene (VOC – volatile organic compounds), som ble funnet i de svette draktene dannet en vifte av stank, fra "ubehagelig løk-aktig lukt" til "sterk lukt av harskt smør".

Eddik virker

Forskerne mener studien kan bidra til å utvikle nye, effektive vasketeknikker. Mens vi venter, er det en rekke gode råd det er verdt å følge:

Ta først og fremst det svette tøyet ut av sportsbagen så fort du kommer hjem, ellers vil bakteriene formere seg i det lukkede, fuktige miljøet og gjøre problemet verre.

Det finnes vaskemidler fremstilt spesielt til treningstøy. En billigere løsning på luktproblemet er å legge tøyet i bløt i en blanding av halvparten eddik og halvparten vann, før du putter det i vaskemaskinen.

Dropp skyllemiddelet

Hjelper ikke eddik, kan du for eksempel legge tøyet i bløt i et par timer i en blanding av vann og innendørs desinfeksjonsmiddel.

Og så bør du droppe skyllemiddelet når du vasker treningstøy, siden det ødelegger de svettetransporterende egenskapene.

Les også

Hva irriterer deg mest på treningssenteret?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: