10 løpemyter ny forskning avliver
© Aktiv Trening

10 løpemyter som avlives av forskerne

Løpeverdenen er full av halvsannheter. I det nye nummeret sjekker vi noen seiglivede løpemyter – og vi kan røpe at forskningen finner de fleste for lette. Få en forsmak på artikkelen her.

12. august 2019 av Lasse Lyhne

10 løpemyter som avlives av forskerne

1. Løping er den beste slankemetoden 

«Skal du slanke deg bør du begynne å løpe!». Løping er i manges øyne den direkte – og kanskje eneste – veien til å gå ned i vekt, men det er en myte som ikke har rot i virkeligheten. Hvis du vil slanke deg, bør du først og fremst se på hva du spiser. 

Det er mye lettere å kutte i energiinntaket enn å øke energiforbruket. Skal du for eksempel kvitte deg med en 1 kg fett på en uke, kan det skje gjennom kostholdet ved at du dropper godteri og kaker, og bare drikker rødvin, brus og caffè latte i helga. 

Men skal du forbrenne den samme vekten ved å løpe, må du løpe rundt 100 km (hvis du veier 70 kg). Det er nok en distanse de færreste klarer (eller tåler) på én uke. 

Mosjon kan riktignok bidra betydelig når man skal slanke seg, men kombiner gjerne løpingen med styrketrening, sykling, svømming eller lange gåturer.

2. Tøying gjør deg mindre støl 

Nei. På samme måte som at du ikke bør tøye kraftig ut før en løpetur, bør du heller ikke gjøre det etterpå. Da er musklene og senene slitne etter treningen, og begynner du å strekke i dem, risikerer du å forverre de mikroskopiske avrivningene og blødningene treningen har forårsaket. 

Så er det aldri lurt å tøye ut? Jo, men for løpere er ikke smidighet et ubetinget gode. Stive sener gir mer stabilitet rundt leddene og mer elastisitet. Men mange kan ha nytte av å jobbe med smidigheten rundt hoftebøyerne. 

Der er vi ofte stive, så økt smidighet vil gi et mer dynamisk og aktivt løft av beinet. Men legg smidighetstreningen til dager du ikke løper – eller etter en lett løpetur.

3. Løping gir artrose

«På en vanlig løpetur på 10 km tar du 7000–8000 skritt, og for hvert av skrittene hamrer du 2,5-3 ganger din egen kroppsvekt opp gjennom beina. Det belaster ankler, knær og hofter, og løpere får derfor oftere artrose enn ikkeløpere». 

Ja, det høres kanskje logisk ut, men i praksis er det faktisk helt omvendt. I en stor metastudie fra 2017 så forskerne på sammenhengen mellom løping og artrose, og de kom fram til at løpere hadde tre ganger lavere risiko for å utvikle artrose enn ikkeløpere. 

Faktisk var løping – sammen med å unngå overvekt – den mest betydelige faktoren når det gjelder å forebygge artrose. Teorien er at belastningen på leddene stimulerer brusken og gjør at den holder seg sterk og robust.

Les de mange andre mytene i det nye nummeret av Aktiv Trening, som er ute nå.

Aktiv Trening nummer 8
© Aktiv Trening

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: