Mennesker trener sammen
Kom i gang med å trene

Her er noen tips til hvordan du kan motivere deg selv. 

© iStock

Fem tips til å komme i gang med treningen

Kanskje har du aldri satt beina dine i et treningssenter før – eller kanskje har du vært støttemedlem altfor lenge. Så få en pangstart på ditt nye treningsliv med disse tipsene for å komme godt i gang og skape gode treningsvaner.

11. mars 2021 av Redaktionen

Prioritere å trene

Første skritt til å etablere en god treningsvane er å bestemme deg for at det er viktig for deg. Avtal med deg selv hvor ofte du skal på treningssenteret, og skriv opp treningen i kalenderen på samme måte som de andre gjøremålene i uka. Hvis treningen skal bli en god vane, bør du strebe etter å holde på treningsrytmen og komme deg av sted til senteret som planlagt – også på de dagene du bare har tid til en kjapp økt. 


Få deg et program

Du bør alltid ha en plan for hva du skal gjøre når du kommer på treningssenteret. Det sikrer at du utnytter tiden effektivt framfor å surre rundt mellom tilfeldige apparater. Med et treningsprogram vet du hvilke øvelser og hvor mange sett og repetisjoner du skal ta. Du kan eventuelt vurdere å leie en personlig trener i en periode for å få treningen skreddersydd til ditt nivå og mål. En annen fordel med en personlig trener er at det øker sjansen for at du kommer deg av gårde. Når du har en avtale og har betalt for treningen, uansett om du kommer eller ikke, vil du nok møte opp.

Få kontroll på teknikken

Å begynne på styrketrening bør sammenlignes med å starte med en ny idrett. Det innebærer at du bør bruke god tid på å lære teknikken i øvelsene før du begynner å lesse tunge skiver på vektstanga. Ved å få best mulig teknikk får du både et større treningsutbytte og reduserer risikoen for skader. Er du i tvil om du tar en øvelse på riktig måte, så spør en instruktør. 

Bygg deg rolig opp 

Selv om du er supermotivert til å skape den nye, sunnere 2021-versjonen av deg selv, er det viktig at du bygger opp formen stille og rolig og gir kroppen tid til å restituere mellom treningene. Det er best å trene tre ganger i uka hvis du har mulighet til det, men som nybegynner kan du også få gode resultater med god innsats to ganger i uka. 

Kjøp nytt utstyr

Du må ikke kjøpe nye treningsklær for å trene på treningssenteret, men det kan gjøre underverker for motivasjonen. Samtidig er det med på å befeste beslutningen om å begynne å trene. 

Visste du at ...

45 prosent av dem som begynte å trene alene, ga seg i løpet av ett år – mot bare 6 prosent av dem som begynte sammen med andre, viser en studie fra Indiana University. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: