Mangel på elektrolytter
Elektrolytter –

Her kan du få vite mer om de viktige stoffene og hvordan de påvirker kroppen. 

© iStock

Seks ting du bør vite om elektrolytter

Elektrolytter er livsviktig, men heldigvis får de fleste av oss dekket behovet gjennom maten. Men trener du lenge i varmen, eller mister mye salt gjennom svetten, kan du ha ekstra behov for elektrolytter. Her er de seks viktigste tingene du bør vite om de essensielle stoffene.

23. august 2021 av Lasse Lyhne og Inge Eriksen

1. Hva er elektrolytter? 

Elektrolytter er de næringssaltene som finnes naturlig i kroppen, blant annet natrium- og kaliumklorid. Elektrolytter må til for å opprettholde væskebalansen, og derfor er det smart å innta energidrikk tilsatt elektrolytter hvis du svetter mye under trening. En times spinning i et klamt lokale eller et par timers vintersykling med mye klær kan gjøre det nødvendig med elektrolytter. Jo mer du svetter, desto mer elektrolytter mister du. Energidrikk med eller uten elektrolytter skal likevel doseres med omhu. For sterke konsentrasjoner kan gi magetrøbbel. Følg anvisningene på pakken, og se hvordan magen reagerer. Får du mageknip av for eksempel 40 gram energipulver i en 0,75-liters drikkeflaske, må mengden reduseres. 

Mineraler

Natrium, Kalium og Klorid er noen av kroppens naturlige elektrolytter.

2. Hvordan virker elektrolytter i kroppen?

Elektrolyttene er involvert i mange viktige prosesser i kroppen, blant annet fordøyelsessystemet, nervesystemet samt muskel- og hjertefunksjoner. Og så er de ikke minst viktige for at kroppen kan bevare den rette væskebalansen, ettersom de hjelper til med å binde væsken til cellene i kroppen.


>> FÅ MASSE TRENINGSTIPS, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev.
<<


3. Har jeg behov for tilskudd?

Er du sunn og frisk og har et vanlig kosthold, får du generelt i deg rikelig med elektrolytter. Faktisk inntar mange av oss for mye natrium i form av salt i maten, noe som gir risiko for høyt blodtrykk. Under spesielle omstendigheter, da kroppen mister mer væske enn normalt, kan du ha behov for økt inntak av elektrolytter. Det kan skje ved disse tilfellene

● Veldig varmt klima, da du svetter mye.

● Omgangssyke med oppkast eller diaré.

● Behandling med vanndrivende medisin, slik at mer væske går ut gjennom urinen.

● Visse hjerte-, nyre- og leversykdommer, som kan også gi spesielt elektrolyttbehov.

3.1 Elektrolytter under trening
Langvarig trening eller konkurranser over en time – spesielt under varme forhold – kan også bety at du bør ha ekstra fokus på elektrolytter. Elektrolyttene kan hjelpe deg med å unngå alvorlig dehydrering og påfølgende varmestress. Spesielt løpere eller mosjonister som trener kondisjon innendørs (for eksempel spinning) er utsatt, siden varmeproduksjonen er stor og det ikke er vindavkjøling. 

Under trening kan man miste opp mot 2 liter væske og helt opp til 3–4 gram salt i timen gjennom svetten. Dette bør man erstatte underveis, for eksempel gjennom energidrikk med elektrolytter. Man kan riktignok ikke erstatte det fulle væsketapet, for kroppen kan maksimalt ta opp rundt 1 liter i timen. Men et væsketap på 2–3 prosent av kroppsvekten påvirker heller ikke prestasjonen. Veier du 70 kg, kan du miste 1,5-2 kg uten at det går ut over prestasjonen. I timene etter trening bør du ha fokus på å innta mer væske og eventuelt mer salt enn du pleier, for å gjenopprette væsk.


3.2 Svetter du ut mye salt?
Der er stor forskjell på hvor mye salt vi mister gjennom svetten, og dermed hvor stort elektrolyttbehov vi har. Du kan teste om du mister mye salt ved å ta på deg en svart bomullstrøye før en varm treningsøkt. Danner det seg tydelige saltflekker på trøya, mister du mye salt gjennom svetten og kan ha ekstra behov for elektrolytter.

Mangel på elektrolytter

Saltsvette kan være et tegn på elektrolyttmangel. 

© iStock

4. Hva er tegnene på elektrolyttmangel?

Mangler du elektrolytter, vil kroppen som regel reagere med disse symptomene:

  • Forvirring
  • Sløvhet
  • Utmattelse
  • Muskelkramper


Et elektrolyttunderskudd vil ofte oppstå i forbindelse med væskemangel. Et tegn på at du mangler væske, er – ikke overraskende – at du er tørst, men ofte vil du allerede være litt dehydrert når tørsten melder seg. Evnen til å føle at du er tørst reduseres også med alderen. Andre symptomer på væskemangel er:

  • Tretthet

  • Hodepine

  • Konsentrasjonsvansker

  • Kvalme

  • Svimmelhet


I sjeldne tilfeller kan du også mangle elektrolytter hvis du har drukket altfor mye væske og dermed skylt ut mye av saltene i kroppen. Hvis du drikker over tre liter væske om dagen, bør du passe ekstra på at du også får i deg salt.

Elektrolyttmangel

Dehydrering kombinert med varme er en farlig kombinasjon som kan føre til varmestress, der kjernetemperaturen stiger. 

© iStock

5. Hvorfor holder det ikke med vann hvis jeg mangler væske?  

Hvis væsketapet er høyt, mister du ikke bare væske, men også elektrolytter. Derfor har kroppen også behov for salt og sukker for å få rettet opp salt- og væske - balansen igjen. De to tingene avhenger av hverandre. Drikker du bare vann, tynner du ut elektrolytt-innholdet i kroppen og forverrer problemet. I milde tilfeller av saltmangel kan du rette det opp ved å få i deg salt gjennom mat og drikke etterpå.

Lag din egen elektrolyttdrikk
Den viktigste elektrolytten er natriumklorid, altså vanlig salt, og kortsiktig kan du komme langt ved å lage en drikk med sukker, vann og salt. Har du et vedvarende økt elektrolyttbe - hov kan det være lurt å velge en ferdigblandet drikk eller pulver, som også inneholder kalium og andre elektrolytter.

Enkel elektrolyttdrikk

1 person

INGREDIENSER

1 l vann

1/2 ss salt

3 ts sukker

Alternativt

1 l tynn sukkerholdig saft

1/2 ss salt

6. Har elektrolytter bivirkninger?  

Det er viktig ikke å innta elektrolytter som tilskudd hvis du ikke har behov for det. For det er risiko for bivirkninger – på sikt alvorlige bivirkninger for hjerne og hjerte. Men har du tenkt å ta elektrolytter under en konkurranse eller for eksempel en maraton, er det lurt å ha testet produktet først, slik at du er sikker på at magen din tåler det.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: