Fokus og konsentrasjon er helt avgjørende for deltakerne, for det minste feiltrinn kan koste dyrt.
Fokus og konsentrasjon er helt avgjørende for deltakerne, for det minste feiltrinn kan koste dyrt.

Steintøft terrengløp

I Red Bull Moreni Challenge i Bulgaria går det over stokk og stein – i hvert fall stein. Løpet byr på 700 meter med ellevill løping og klatring opp over digre kampesteiner

7. september 2020 av Redaktionen

Selv erfarne fjellgeiter vil nok føle at de får utfordret seg i det bokstavelig talt steintøffe terrengløpet Red Bull Moreni Challenge, som arrangeres hvert år i nasjonalparken ved Vitosha-fjellet, like utenfor hovedstaden Sofia, i Bulgaria. 

Stedets unike landskap er kjent for flere enorme «elver» av kjempestore, avrundede steiner. De snor seg kilometerlange og i opp til 150 meters bredde ned gjennom landskapet fra toppen av fjellet. Idéen til løpet kom fra Kiril Nikolov, mangedobbelt bulgarsk mester i både orientering og terrengløp. Han trente jevnlig på og rundt de unike «steinelvene» som ble formet for mer enn 5 millioner år siden, og han tenkte at det ville være naturlig (!) å arrangere et mosjonsløp opp over kampesteinene. 

Med hjelp fra sponsoren Red Bull ble ideen til et årlig arrangement der 80 finalister etter flere utslagsheat kjemper om å tilbakelegge den 700 meter lange unike ruta – som også byr på 100 høydemeter – først. Det første partiet stiger bare moderat, mens den midterste sekvensen blir skikkelig bratt – og fortsatt er noen av de avrundede steinene like store som campingvogner. Den siste delen flater mer ut igjen, og der er også steinene mindre og flere, noe som endrer løpernes rytme totalt. Nøkkelen til å lykkes i løpet er en kombinasjon av utholdenhet, eksplosivitet (til de mange hoppene) og fart, og ikke minst evnen til å kunne velge den beste linja opp gjennom kjempesteinene, slik at man bevarer flyten best mulig. 

De aller raskeste kan gjøre unna distansen på rundt 10 minutter, mens flertallet av deltakerne bruker omtrent dobbelt så lang tid.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: