BMI-kalkulator
BMI-kalkulator

Hvis du vet hva du veier og hvor høy du er, kan du lett regne ut BMI-tallet ditt med vår BMI-kalkulator og sjekke om du har en sunn vekt. 

© iStock

BMI-kalkulator: Regn ut og forstå din BMI

Regn ut BMI-tallet ditt med denne enkle BMI-kalkulatoren, og sjekk om du har et sunt forhold mellom høyde og vekt.

7. juni 2022

Tror du at du veier for mye? Eller kanskje for lite? Med vår BMI-kalkulator kan du raskt regne ut din BMI, eller Body Mass Index, som BMI er en forkortelse for. 

En BMI-sjekk avslører om du er overvektig, om vekta er helt normal – eller om du faktisk er for tynn. 


BMI-formel: Hvordan regner jeg ut BMI-tall?

BMI er den mest utbredte måleenheten når vi snakker om sunn kroppsvekt. BMI står for Body Mass Inex. 

Du regner ut din BMI i en BMI-test ved å dele kroppsvekt (i kilo) med høyde (i meter) i andre. BMI-formelen er som følger:

BMI-formel

Du trenger imidlertid ikke å regne ut BMI-en din selv. Bare sett inn vekt (i kg) og høyde (i centimeter) i denne BMI-kalkulatoren, of få BMI-tallet ditt med en gang. Deretter sjekker du BMI-tabellen under BMI-kalkulatoren og finner ut hvor du ligger på BMI-skalaen. Grenseverdiene er helsemyndighetenes retningslinjer.


BMI-kalkulator:

Eksempler på BMI-tall ut fra høyde og vekt

Hvis du er 170 cm høy:

  • Skal du helst ikke veie mindre enn 54 kg (= BMI på 18,7)

  • Skal du helst ikke veie så mye mer enn 72 kg (= BMI på 24,9)

Hvis du er 185 cm høy:

  • Skal du helst ikke veie mindre enn 64 kg (= BMI på 18,7)

  • Skal du helst ikke veie mer enn 86 kg (= BMI på 25,1)

Du kan selv prøve å taste inn ulike kiloverdier i BMI-kalkulatoren sammen med høyden din for å se hvor dine grenser for normal og sunn vekt er. 


BMI-kalkulator – stemmer den?

En BMI-test gir et bedre bilde av om du har en sunn kroppsvekt enn bare vekta gjør alene, fordi BMI-utregningen også tar med høyden din i vurderingen. 

En BMI-test er imidlertid ikke 100 prosent pålitelig fordi den ikke tar høyde for at noen mennesker har veldig stor muskelmasse og derfor kan veie for mye ifølge BMI-tallet - uten at de faktisk har noe særlig fett på kroppen. 

Det samme gjelder personer med kraftig beinbygning. De vil også kunne få et BMI-tall som indikerer at de er overvektige, selv om de ikke er det. I de tilfellene kan man ikke bruke en BMI-test. Måling av fettprosent vil være mer nøyaktig. 

BMI-tallet sier heller ikke noe om hvordan fettet ditt er fordelt på kroppen. Hvis alt fettet er konsentrert på magen, kan det hende fettet er usunt, selv om BMi-tallet er under 25. 


Alternativer til en BMI-kalkulator

1. Se deg i speilet: I stedet for en BMI-test kan du ta en objektiv titt i speilet. Det kan gi et godt bilde på om det sitter litt for mye eller litt for lite fett på kroppen - og hvordan det er fordelt. 

Vær imidlertid oppmerksom på at forskere har konstatert at menn er mer tilbøyelige til å undervurdere sin egen vekt - de ser på seg selv som mindre overvektige enn de er - mens kvinner har det motsatt - flere kvinner vil vurdere seg selv som overvektige, selv om vekta er sunn og normal. 

2. Midjemål: Et annet godt alternativ til en BMI-test er å måle livvidden.  Forskning viser at livvidden i mange tilfeller sier mer om vekt og helse enn BMI-tallet gjør. BMI-tallet sier ikke noe om hvor på kroppen fettet sitter. Og ettersom det usunne fettet som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer sitter rundt magen, kan en midjemåling avsløre om vekta er usunn.  mave, kan en taljemåling være med til at afsløre om dín vægt en usund.

Sjekk hvordan du måler livvidden - og se hva en sunn livvidde er 


3. Midje-hofte-ratio: En enda bedre måling for å finne ut om du har en sunn fettfordeling er midje-hofte-ratio, som sjekker hvor bred du er rundt livet i forhold til hvor bred du er rundt hoftene. Det vil si om du har den sunne pærefasongen eller den usunne eplefasongen, der det meste av fettet sitter på magen. 

Her kan du sjekke hva som er en sunn midje-hofte-ratio - og enkelt regne ut tallet ditt med vår kalkulator:

Regn ut din midje-hofte-ratio


Er det forskjell på BMI-tall for kvinner og menn?

Nei, menn og kvinner måler BMI ut fra den samme formelen – og bruker den samme BMI-tabellen. 

En person som er 175 cm høy er derfor undervektig ifølge BMI-tabellen hvis han eller hun veier mindre enn 57 kilo (BMI=18,6) – uansett om det er en kvinne eller mann. Og overvektig hvis han eller hun veier mer enn 77 kilo. 

Vil du ha tips om hvordan du får bukt med magefettet, må du følge med i Aktiv Trening, der du kan lese alt om de nyeste metodene som gir varig vekttap. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: