Derfor veier du mer om vinteren

Føler du også at de overflødige kiloene sitter ekstra godt i vintermånedene?

14. februar 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Store varme gensere og lange bukser kan skjule de ekstra kiloene, men det er likevel et faktum at mange av oss legger på oss litt om vinteren. 

Høsten er den tida på året da de fleste veier minst, mens vintermånedene er den tida vi gjerne legger på oss litt ekstra. Den ekstra vekten kjemper vi så med hele våren, og det meste av sommeren, før vi igjen er på vårt laveste. 

Det er en ganske naturlig forklaring på hvorfor det er slik for de fleste av oss. 

Vekt og evolusjon

En studie som ble utgitt i Proceedings of the Royal Society B viser nemlig at evolusjonen er grunnen til at vinteren er litt fetere for de fleste. Studien er gjort på University of Exeter, og viser at mennesker har en underbevisst trang til å overspise når temperaturen synker. 

Grunnen er at naturens lager er mindre i de kalde månedene, og mennesker, såvel som dyr, er derfor innstilt til å fylle på med energi, slik at vi ikke dør av sult i løpet av vinteren. 

Selv om vi stort sett finner de samme tingene i butikken om vinteren som som sommeren, så klarer vi likevel ikke overvinne trangen til å samle energi i vintermånedene. 

Når vi spiser, produserer vi dessuten varme i kroppen, noe som bidrar til å holde en stabil kroppstemperatur. Dette er også grunnen til at mange føler de har mindre appetitt på varme sommerdager. 

Slik spiser du mindre når det er kaldt

Hvis du vil unngå å overspise i de kalde månedene, er det derfor lurt å ta på et par gode sokker og en genser, og så kjenne godt etter om du egentlig er sulten. 

Du kan også drikke et stort glass vann eller pusse tenner når du får lyst til å spise uten at du egentlig er sulten. Eller så kan du kaste deg over våre seks snarveier til vekttap


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: