Fet ost Fete oster er oster med en fettprosent på over 25. De feteste typene er oster som Feta, Brie, Gorgonzola, Gouda, Cheddar og Parmesan. Ostens fettinnhold angis som regel som et tall med det tegn etter, for eksempel 45+. Tallet beskriver hvor mye fett det er i ostens tørrstoff.

Fet ost feter ikke

Tidligere har ikke fete oster hatt en naturlig plass i et sunt kjøkken. Men nå tyder ny dansk forskning på at fete oster ikke lenger trenger å sitte i skammekroken.

16. november 2016 av Lasse Lyhne

Har du konsekvent stått over den fete cheddar-osten i kjøledisken til fordel for de magre varianter, så har du kanskje snytt deg selv for en god smaksopplevelse helt uten grunn.

For fete oster påvirker tilsynelatende ikke helsa mer enn magre oster. Det er konklusjonen i en ny dansk studie.

12 uker på ost

Forskerne lot en gruppe mennesker spise en ganske stor mengde mager ost daglig i 12 uker, mens en annen gruppe i den samme perioden spise lik mengde fet ost.

Ingen forskjell i kroppsvekt

Da forskerne etterpå undersøkte deltakerne, var det ingen forskjell på hvordan osteinntaket hadde påvirket de to forsøksgruppene. Verken når forskerne så på kroppsvekt, fettprosent, kolesteroltall eller blodtrykk, fant de noen forskjell.

Kalk gjør forskjellen

Men resultatet overrasker for så vidt ikke forskerne bak undersøkelsen. Fet ost har i flere andre tilfeller vist seg verken å påvirke helsa eller kroppsvekten negativt. Teorien er at kalken i osten påvirker fettopptaket i kroppen, og gjør at fettet skilles ut med avføringen framfor å bli lagret på hoftene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: