Fett, protein og karbohydrat av riktig type

Du får primært energi fra såkalte makronæringsstoffer; altså protein, fett og karbohydrater.

7. februar 2019

Fett, protein og karbohydrat av riktig type

Skal du ned i vekt, er det viktig at du spiser mat som inneholder næringsstoffer fra alle disse gruppene. Dette til tross for at flere undersøkelser for eksempel viser at protein metter bedre enn karbohydrater og fett. Det skyldes at proteinenes byggestener, aminosyrene, påvirker de appetittregulerende sentrene i hjernen.

Men du kan ikke spise bare proteiner, som enkelte populære slankekurer går ut på.

Ett og samme hovedmåltid

Kroppen trenger både fett, karbohydrater og proteiner fra ett og samme hovedmåltid, hvis mettheten skal være optimal. For få karbohydrater i måltidet kan føre til at blodsukkeret stuper kort tid etter at du har spist. Det gjør at suget etter søtsaker blir så påtrengende at du får lyst til å tømme en hel godtebutikk.

For lite fett i måltidet er heller ikke bra. Fettinntaket er underlagt biologisk kontroll, ettersom kroppen trenger en viss mengde fett til å bygge opp vev.

Får du færre fettstoffer enn kroppen har behov for, reagerer den med en uttalt lyst på noe fett. Det gjelder spesielt hvis du får for lite av de livsnødvendige, flerumettede fettsyrene. 

Her ser du flere gode kilder til de forskjellige makronæringsstoffene:

  • Protein: Tunfisk, kylling, kalkun, egg, magre meieriprodukter samt magert, rødt kjøtt.

  • Karbohydrater: Grove grønnsaker som brokkoli, forskjellige rotfrukter, bønner, erter og kål. Fullkornprodukter som grovt brød, brun ris og fullkorn pasta.

  • Fett: Fet fisk som laks, makrell og sild, nøtter, avokado og gode, sunne planteoljer som oliven-, raps- og linolje.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: