© iStockphoto

Hva er kalorikuren?

Kaloritelling høres kanskje litt vanskelig ut, men som lønn for strevet får du en kur med garantert vekttap. Hvis du holder deg innenfor kurens rammer.

14. desember 2015

Noen slankekurer er ofte slik at du må legge om kostholdet og spise på en helt bestemt måte. Slik er det ikke med kalorikuren. Her er ingen mat ”forbudt”, prinsippet er veldig enkelt: Det handler ganske enkelt om å ha kontroll på hvor mange kalorier du spiser og hvor mye du forbrenner.

Det finnes mange apper du kan bruke til dette. Først taster du inn dine personlige data og får en beregning over ditt daglige kaloribehov. Antall kalorier du skal holde deg innenfor, påvirkes også av: 1) Aktivitetsnivå: Ved å taste inn hvor mye du har forbrent under trening, korrigeres dagens kaloriantall i forhold til dette. 2) Målet med slankingen: Får å gå ned en halv kilo i uken må du ligge 500 kalorier under det daglige kaloribehovet. Er ambisjonen å gå ned så mye som en kilo i uken, må kaloriunderskuddet være på 1000 kalorier.

Det høres vanskelig ut! Det virker kanskje litt voldsomt å måtte taste inn alt du spiser og trener, men de fleste venner seg fort til det. Bare sørg for å gjøre det gjennom dagen, ikke vent til den er over, for det er umulig å huske hva du har spist i løpet av dagen.

Jo mer nøyaktig du er, jo sikrere kan du være på at du går ned i vekt. Benytt gjerne pulsklokke som kan estimere kaloriforbruket under trening. Eller bruk appen Endomondo til å kartlegge treningen din. Er du i tvil om hvor mye du kan spise, kan det være lurt å veie maten.

Er det sunt? Hvor sunn kalorikuren er helt opp til deg selv. Du kan godt spise søppelmat, så lenge du holder deg under kalorigrensen, men det er selvfølgelig ingen god idé. Prøver du derimot å spise sunne matvarer, innfor din gitte kalorimengde, og bygge opp gode treningsvaner, kan denne kuren absolutt ha helsemessige fordeler.

En fordel er at du blir veldig bevisst hva som er passende mengder og hvilke konsekvenser småspising utenom måltidene har. Her er et par gode retningslinjer du kan følge for å gjøre kuren så sunn og behagelig som mulig.

  • Spis minst et par hundre gram grønnsaker til lunsj og til kvelds. Velg grove, fiberrike grønnsaker som brokkoli, blomkål og erter..

  • Bli mett av magre proteinbomber, som skyr, kalkun og kylling, magert oksekjøtt, fisk og skalldyr.

  • Spis fullkorn, slik at du får flest mulig mettende kostfiber.

  • Unngå tomme kalorier, som godteri, brus og potetgull og lignende.

  • Tren mye og variert. Lange gåturer, raske intervaller, tung styrketrening og lignende, kan settes sammen til et utfordrende ukesprogram.

Ekspertens vurdering av kalorikuren

Kost- og slankeekpert Martin Kreutzer om kalorikuren: Kalorikuren fungerer godt for personer som har en tendens til å spise for mye – enten det er ved måltidene eller mellom dagens hovedmåltider. Ved å føre et regnskap over hva man spiser, ser man lett hvor kalorifellene gjemmer seg. Fordelene er at du kan styre inntaket av kalorier og holde det under forbruket. Holder du deg innenfor disse rammene, er du garantert å gå ned i vekt.

Det er også en kur som passer for mennesker som ikke har lyst til å legge om kosten, men som ganske enkelt vil gå ned i vekt ved å spise mindre. Når det gjelder mosjon, fremgår det ganske tydelig hvor mye man kan tjene, og det kan øke motivasjonen til å være fysisk aktiv. En fallgruve er at man kan fristes til å trene seg selv i senk og deretter spise usunt, i og med at kaloriene ikke veies etter deres kvalitet. Man kan derfor leve utelukkende på søppelmat, så lenge kaloriinntaket ligger innenfor rammene.

Hvordan virker kaloritelling?

Appene du kan bruke til kaloritelling er databaser med kalori- og næringsinnhold for tusenvis av matvarer. Etter hvert måltid finner du hvilke matvarer og hvor mange gram du har spist av hver, og taster det inn i databasen. Deretter regner appen ut hvor mange kalorier måltidet inneholdt. Appen gir deg også informasjon om hvor mange kalorier du har igjen i forhold til dagens mål.

Vil du telle kalorier? Prøv Kostdagboken.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: