Planlegg måltidene dine
© iStock

Planlegg måltidene dine, og gå ned i vekt

Ny studie viser at minifaste kan gi en stor slankeeffekt. Alt handler om å time måltidene riktig. Vi gir deg den komplette guide til periodisk faste.

6. februar 2017 av Aktiv Trening

Legg alle dagens måltider innenfor et relativt kort tidsrom, og vær fastende resten av døgnet. Den strategien kan være effektiv hvis du vil ned i vekt.

Ifølge forskerne bak en ny studie fra USA, er det ikke bare hva og hvor mye du spiser som har betydning for vekta. Når du spiser har også mye å si.

Forskerne satte 11 overvektige menn og kvinner til å innta måltidene på to forskjellige måter tidsmessig. Først skulle de i fire dager bare spise mellom klokka 08.00 og 14.00. Deretter skulle de i fire dager spise mellom klokka 08.00 og 20.00.

Deltakerne inntok nøyaktig like mange kalorier hver dag under hele forsøket, uansett hvilken av de to kostholdsstrategiene de fulgte.

Det viste seg at strategien med å faste etter klokka 14.00 økte deltakernes fettforbrenning i flere timer om natta, og at appetitten om dagen var mindre svingende. Samtidig ble den såkalte metabolske fleksibiliteten, som er kroppens evne til å skifte mellom fettforbrenning og karbohydratforbrenning, forbedret.

Diverse fastekurer har vært populære de siste årene. Den såkalte 16:8-kuren minner om det som ble undersøkt i den omtalte studien. Den går kort fortalt ut på at man skal spise i åtte sammenhengende timer om dagen og deretter faste de øvrige 16 timene i døgnet.

Kaster man seg over en diett med periodevis fasting, bør treningen planlegges slik at hard trening ikke legges før en lang fasteperiode. 

Å faste er sunt 

Mye forskning peker på at periodevis faste har flere sunne effekter.

  • Insulinfølsomheten forbedres, så cellene bedre kan ta opp sukkeret fra maten, og omsette det til energi. Det er avgjørende for regulering av blodsukkeret og dermed viktig beskyttelse mot sukkersyke.
  • Hjernen blir skarpere. Etter kort tids faste kan det måles økt hjernekapasitet. Teorien er at vi gjennom evolusjonen har utviklet en evne til å tenke kjappere i perioder med sult.
  • Studier har vist at periodevis faste kan styrke immunforsvaret, i tillegg til at det knyttes til økt levetid og nedsatt kreftrisiko.

Kilde: Obesity Society 

Gå raskt ned i vekt - slik går du raskt ned i vekt

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: