© iStockphoto

Hardt å være på kur? På DETTE tidspunktet blir det lettere!

Ny forskning viser hvordan du LYKKES med den vanskelige kunsten å opprettholde et vekttap.

8. september 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

De fleste som har vært på slankekur kjenner frustrasjonen komme når de tapte kiloene litt etter litt finner veien tilbake. Så må man starte forfra igjen.

Hovedmotstanderen i kampen mot de ekstra kiloene er følelsen av sult. Og som om ikke det var tøft nok å gå ned i vekt, så kjemper kroppen innledningsvis i mot et vekttap ved å øke sultfølelsen.

Ny dansk forskning viser imidlertid at det er lys i tunnelen, hvis du klarer å holde ut i ett år.

Hold ut i 52 uker!

I et forsøk fra Københavns Universitetet brukte 20 overvektige først to måneder i snitt på å gå ned 13 prosent av kroppsvekten sin med en meget restriktiv pulverdiett. Deretter skulle de ved hjelp av en kostholdsekspert forsøkte å holde vekttapet i et år.

Underveis i prosessen fikk forsøkspersonene mål nivået av de appetittregulerende hormonene GLP-1 og PYY, samt sulthormonet ghrelin.

Rett etter det innledende vekttapet steg produksjonen av det sultframkallende hormonet ghrelin med hele 23 prosent. Men etter et år, hadde ghrelinnivået sunket og samtidig hadde nivået av de appetitthemmende hormonene GLP-1 og PYY steget.

Kroppen slutter å kjempe i mot

"Det interessante og oppløftende ved dene undersøkelsen, er at hvis man klarer å opprettholde et vekttap over en lengre periode virker det som man passerer "det kritiske punkt" og heretter blir det faktisk lettere. Kroppen slutter å kjempe i mot og begynner i stedet å samarbeide", sier lektor Signe Sørensen Torekov, som var en del av forskerteamet bak undersøkelsen.

Så hold ut, det er lys i tunnelen der framme!

Kilde: Journal of Endocrinology, sund.ku.dk

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: