© Jakob Helbig

Her er din nye og slanke livsstil

Glem alt om å prøve enda en umenneskelig slankekur på vann og selleri. Når kuren er over, legger nemlig de fleste på seg med det samme. Følg 7 råd og hold vekten.

3. april 2018 av Martin Kreutzer

Beveg deg litt mer

Hvis du liker å drive med styrketrening, løping eller spinning, er slik trening også en god måte å øke kaloriforbrenningen på, men andre faktorer er minst like viktige. Mosjon med lav intensitet der du forsøker å bevege deg så mye som mulig, har stor innvirkning på kroppsvekten. Prøv om du kan klemme inn 30–45 minutters bevegelse de dagene du ikke trener. Det kan være en gåtur, sykling til og fra jobb, ballspill med barna eller hagearbeid.

Spis alltid så grovt som mulig

Begynn å velge de groveste matvarene, både når det gjelder grønnsaker og kornprodukter. Velg for eksempel hodekål i stedet for isbergsalat, og fullkornpasta i stedet for risnudler. Grove matvarer får deg til å tygge maten bedre; dermed spiser du langsommere, og det er bra. Spiser du langsomt, får du mer tid til å kjenne etter om du er mett, og faren for å overspise blir mindre. Fibrene absorberer væske i magen og svulmer opp, og dermed metter de også bedre.

Drikk vann mot tørsten

Flytende kalorier er en viktig årsak til overvekt. Problemet med brus, vin, jus, melk og andre kaloririke drikkevarer er at du ikke tygger dem, og at kroppen bruker minimalt med energi på å ta opp kaloriene de inneholder. Drikk mer vann i stedet for kaloriholdige drikker som ikke metter.

Ikke godteri og kake til hverdags

De færreste kan eller vil forsake søtsaker, kaker, vin og mye annet godt og usunt som først og fremst spises for nytelsens skyld. Prøv allikevel å lage en regel som sier at du unngår slike ting fra mandag til fredag, mens du tillater deg å skeie ut litt i helgene. Dermed unngår du en mengde kalorier, samtidig som du får et mentalt pusterom i helgen da du kan hygge deg med søtsaker og godt drikke med god samvittighet.

Spis mindre, men oftere

Menn legger ofte på seg fordi de overspiser. Prøv å redusere porsjonsstørrelsen, og nøy deg konsekvent med én porsjon. Når du spiser mindre om gangen, blir du fortere sulten igjen. Derfor kan du legge inn noen sunne mellommåltider, slik at du spiser hver tredje time. Det er lettere å velge mindre porsjoner når du vet at det bare er tre timer til neste måltid. Strategien gir et mer stabilt blodsukker, og derfor faller du ikke like lett for fristelsen til å spise kake eller annet søtt. Det er også en trøst at det bare er noen få timer til neste måltid.

Kutt ned på stivelse

Spis mindre brød, ris, pasta og poteter, som inneholder mye stivelse, og som til dels kan erstattes av grønnsaker. På den måten får du i deg like mye mat, men langt færre kalorier. Blodsukkerpåvirkningen blir også mindre når du inntar mindre stivelse, og det blir lettere for kroppen å forbrenne fett, særlig rundt magen.

Styrk musklene

Styrketreningen får fart på vekttapet ved å øke forbrenningen – ikke bare mens du trener, men i høy grad også i dagene etter. Samtidig gjør bruken av musklene at kroppen vedlikeholder dem i stedet for å bryte dem ned under en slankekur. Det betyr at vekttapet vil bestå utelukkende av fett.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: