Kald pasta er sunt for blodsukkeret og inneholder lite karbohydrater

Med dette enkle trikset får du bedre helse og lavere inntak av kalorier neste gang du spiser pasta og poteter.

10. februar 2016 av Anders Ejbye-Ernst

Når stivelsen i pasta, poteter og andre karbohydratrike matvarer brytes ned i magen, blir de raskt omdannet til sukker, som øker risikoen for type-2 diabetes.

Med et enkelt triks kan du lett redusere kaloriinnholdet i vanlige, stivelsesrike matvarer og samtidig gjøre dem sunnere. Det eneste du trenger å gjøre er og kjøle ned maten etter tilberedning.

Når poteter og pasta kjøles ned, vil noen av de lange sukkermolekylene, som stivelse består av, bli omdannet til resistent stivelse. I motsetning til vanlig stivelse brytes ikke resistent stivelse ned til sukker i tarmen.

Stivelse omdannes til sunt fett

I stedet fortsetter den resistente stivelsen til tykktarmen, hvor bakteriefloraen omdanner den til sunne fettstoffer. De tas opp i blodet og er bra for helsen. Det sunne fettet forebygger nemlig en lang rekke hjerte-karsykdommer. En annen helsegevinst med resistent stivelse er at den har samme effekt som kostfiber, og er derfor bra for avføringen.

Den resistente stivelsen betyr også at kald pasta og poteter har lavere glykemisk indeks, og det er en fordel for helsen. Når du kalde karbohydratene fordøyes i tarmen, får du et mer stabilt blodsukker, og det forebygger type 2-diabetes. Denne sykdommen oppstår fordi kroppen gradvis skades av daglig inntak av sukker og lettfordøyelige karbohydrater, som får blodsukkeret til å skyte i været.

Det er ikke bare helsen som har godt av kalde karbohydrater – det er også gunstig for livvidden. Du får for eksempel fem prosent færre kalorier når du spiser kalde framfor varme poteter. I en porsjon på 250 gram poteter, sparer du cirka 20 kalorier.

Oppskrift - pastasalat med kylling

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: