© iStockphoto

Dette bør du IKKE si til en person som har gått ned i vekt

Du vil sikkert bare hjelpe, men dine gode råd kan virke mot sin hensikt …

”Husk å ikke ta så mye saus” eller ”du burde ta deg en løpetur”. Når du gjerne vil hjelpe en venn med å beholde kontrollen over vekten etter en vektreduksjon, kan slike velmenende råd virke stikk i strid med hensikten. Det viser en ny gresk studie.

Forskerne undersøkte 289 personer som hadde gått ned i vekt og holdt vekten stabil i mer enn et år, og 122 personer som hadde gått ned i vekt, men deretter lagt på seg igjen.

Støtte kan oppfattes som kritikk

Høyst overraskende viste det seg at dem som hadde lagt på seg igjen, hadde fått mest støtte fra familie og venner i tiden etter vekttapet. Men da forskerne så nøyere på saken, oppdaget de at støtten hovedsakelig kom i form av løftede pekefingre som minnet personene på å holde seg unna fete matvarer eller minne dem på å trene.

– Velmenende støtte til personer som allerede sliter med vekten kan bli oppfattet negativt, som kritikk eller meningsløse påminnelser, skriver forskerne bak studien.

Men hva BØR man si?

Derimot opplevde de personene som hadde klart å holde vekten at familie og venner i større grad hadde vist sin støtte ved selv å spise sunt og delta i fysiske aktiviteter sammen med dem, eller rose dem for deres sunne spisevaner.

Det ser altså ut til at familie og venner kan vise bedre støtte med komplimenter og aktiv deltakelse enn med råd og påminnelser, sier forskerne ved Harokopio-universitetet i Athen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: