Slankere pendlere Selv om man sidder ned i bussen på vej til arbejde, så betyder den omkringliggende aktivitet, at både fedtprocent, BMI og vægt er lavere end hos bilisterne.© Pexels.com

Så mye mindre veier personer som tar toget

Ta offentlig transport i stedet for bilen til jobb, og gå ned i vekt.

22. mars 2016

Vi vet godt at det å sykle i stedet for å kjøre bil til jobben har stor betydning for helsen, men faktisk er det også mye å hente ved å sette seg i en buss eller på tog fremfor bak rattet.

Det viser en ny forskningsstudie fra The Lancet. Det er den hittil største undersøkelsen som er gjort i Storbritannia på helsegevinstene ved aktiv transport.

Ekspertene har sett på data fra over 150 000 briter i alderen 40–69 år. Resultatet viste at menn som tok offentlig transport til jobben, var 2,2 kilo lettere enn dem som tok bilen. For kvinner var tallet 1 kilo.

Dessuten hadde reisende med offentlig transport av begge kjønn både en lavere fettprosent og BMI enn bilistene.

Øk vekttapet ved å blande transportmidler

Grunnen til vektforskjellen var følge forskerne ”den tilfeldige fysiske aktiviteten som er involvert i offentlig transport”.

Enda bedre tall viste den gruppen av reisende som kombinerte buss- eller togturer med gange eller sykkel.

Der veide mennene 3,1 kilo mindre enn bilistene og kvinnene 2 kilo mindre.

Gå ned mer ved å sykle

Ikke overraskende var det gruppen som bare brukte sykkel til jobb, som hadde lavest fettprosent, KMI og vekt sammenliknet med bilistene.

I denne gruppen veide mennene i gjennomsnitt 5 kilo mindre, mens kvinnene hadde 4,4 kilo mindre å dra på.

Sammenhengen mellom aktiv transport og lavere KMI var uavhengig av andre livsstilsfaktorer som inntekt, utdannelse, bosted (land/by), alkoholkonsum, røyking, generell fysisk aktivitet og helsetilstand.

Kilde: The Lancet

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: