© Istock

Slik blir fett til muskler

Forskere slår fast: Du kan godt øke muskelmassen samtidig som du er på slankekur – hemmeligheten er proteiner.

8. februar 2016

En myte sier at man ikke kan gå ned i vekt og få større muskler på samme tid. Den kan avkreftes, men skal det lykkes, krever det en streng kombinasjon av få kalorier, høyt proteininntak og hard trening, konkluderer forskere ved det kanadiske McMaster University.

Til en nylig offentliggjort studie rekrutterte forskerne 40 unge, overvektige menn, som ble inndelt i to grupper. Begge gruppene ble satt på en hard diett med et kaloriinntak 40 prosent under deres normale behov.

Den ene gruppen skulle spise mye protein, 2,4 gram per kilo kroppvekt daglig, mens den andre gruppen skulle spiser 1,2 gram protein per kilo. Samtidig som de var på slankekur skulle deltakerne trene seks dager i uken, fire dager med styrketrening og to dager med HIIT-trening.

Høyt proteininntak gir størst vekttap og større muskler Etter fire uker hadde gruppen som spiste minst protein gått ned cirka 3,6 kilo fett og bevart muskelmassen. Enda bedre gikk det for gruppen med høyt proteininntak, de hadde gått ned 4,8 kilo fett og gått opp cirka én kilo muskler.

Forskerne understreker at det var en ”beintøff affære” for deltakerne, og det er bare de mest innbitte som klarer vekttap og muskelvekst samtidig. Likevel er fordelaktig å unngå å tape muskelmasse når man er på slankekur.

Undersøkelser viser nemlig at mange slankekurer som umiddelbart høres fornuftige ut, ender med at 25 prosent av den tapte vekten er muskler. Med andre ord risikerer du å bli slank, men slapp, hvis du ikke trener styrke når du er på slankekur. Og om ikke det er ille nok, betyr redusert muskelmasse også at basalforbrenningen, hvileforbrenningen, faller.

Source #American Journal of Clinical Nutrition.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: