© Colourbox

Slik holder du vekten

Her ser du hvordan du holder vekten.

19. mai 2011

Har du gått ned like mye som du hadde håpet? Vender du tilbake til den gamle livsstilen, kommer kiloene raskt tilbake.

Spis mye frukt og grønt

Frukt og grønnsaker er magre og kalorilette løsninger for å få i seg mye sunn og mettende mat. Ta sikte på å spise én kilo om dagen, fordelt på frokost, lunsj, mellommåltider og middag.

Velg bare fullkorn

Ikke spis for mye brød, pasta og ris. Husk også på å alltid velge den grovest mulige varianten, altså fullkorn. Gode eksempler er grovt rugbrød, fullkornpasta, havregryn og naturris.

Lite, men riktig fett

Husk å få i deg litt sunt fett til dagens tre hovedmåltider. Det gjør du for eksempel ved å spise fet fisk som sild, makrell og laks. En håndfull nøtter/mandler eller 1–2 ts planteolje i salaten er også gode valg. Spar kalorier ved å kutte ut fett fra andre kilder. Dropp for eksempel leverposteien og spis makrell i tomat i stedet, eller bytt ut fetaost med oliven eller avokadobiter.

Spis proteiner hele dagen

Pass på at alle dagens hovedmåltider inneholder mye protein, også frokosten. Spis egg, kjøtt, fisk, fjærfe, egg og magre meieriprodukter. Bønner og kornprodukter med proteininnhold er et godt supplement.

Spis ofte

Hold blodsukkeret stabilt ved å spise hver tredje time. Da blir det lettere å motstå sjokolade og andre fristende kaloribomber. Husk særlig et sunt lite mellommåltid om ettermiddagen.

Det er forskjell på hverdag og fest

Spar en masse kalorier ved å leve ytterst sunt og nøkternt i hverdagene, og la slikkeri, kaker, brus og alkohol være noe du unner deg når det er fest og i helgene.

Sjekk vekten regelmessig

Vei deg for eksempel hver fredag morgen, og bestem deg for en grensevekt. Overskrides den, satser du hardt og tar to uker med fullt fokus på kosthold og trening, til vekten faller igjen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: