Slik unngår du de verste kaloribombene

Det er mange kalorier å spare på å bruke hodet når du velger julemat.

20. november 2020 av Jacob Teilmann

Marsipan

En av julens mest populære og allestedsnærværende godsaker. Norsk marispan inneholder riktignok 20–30 prosent mandler, som er veldig sunt, men kalorimengden overskygger så til de grader den sunne virkningen av mandlene. Begrens mengden, og velg gjerne tysk marsipan. Den inneholder minst 50 og helt opptil 90 prosent mandler.

Konfekt

Konfekt er tomme kalorier i sin reneste form. Det inneholder en masse fett og sukker, men nesten ikke spor av vitaminer, mineraler og fiber. Bare fem små konfektbiter inneholder cirka 115 kalorier. Ta i stedet noen nøtter og litt tørket frukt.

Småkaker

Begrens inntaket av småkaker. De finnes på alle bord, men metter ikke det spor, og energiinnholdet er skyhøyt. 3–4 småkaker bidrar med cirka 100 kalorier, så bestem deg gjerne på forhånd for hvor mange du kan tillate deg.

Saus eller ribbefett

Når det gjelder middagsmat, er det spesielt de fete sausene og ikke minst ribbefettet som legger seg på sidebena. Sausene er gjerne laget på fet kremfløte og er kaloribomber uten sidestykke. Bare 1 dl saus inneholder 80–100 kalorier, så det er mye å spare på å begrense inntaket. Lag eventuelt en lettere saus basert på kjøttkraft og sky.

Nøtter

Tradisjonelle julenøtter av den typen du knekker selv, er blant julens sunneste snacks. Hold deg til nøtter som ikke er tilsatt salt eller dyppet i sukker og sjokolade, og begrens mengden. Da får du i deg en rekke nyttige sporstoffer og mineraler uten å sprenge kaloribudsjettet.

Ribbe

Ribbe er kanskje den mest klassiske norske julemiddagen, og heller ikke her er det selve kjøttet som er det største problemet. Det gir nemlig mange nyttige og høyverdige proteiner. Ribbefettet er derimot en helt annen historie. Dette er virkelig rent fett, og det er mye å spare på å redusere mengden.

Lutefisk

Fisk er i utgangspunktet sunn mat. Det gjelder også lutefisk, men tilbehør som ribbefett og bacon er ikke befordrende for helsen. Hold deg til poteter og grønnsaker.

Alkohol

For mange spiller akevitt, juleøl, drinker, gløgg og vin en viktig rolle i julemåneden. Det er imidlertid lett å glemme at alkohol inneholder svært mange kalorier. En halvliter pils gir for eksempel rundt 195 kalorier.

En annen ubehagelig virkning av alkohol er at den svekker kroppen. Forskning viser faktisk at kroppen helt slutter å produsere veksthormon i dagene etter et alvorlig sjøslag. Det gjør at trening dagen etter både føles tyngre og har mindre virkning.

Skal du i et juleselskap der det serveres alkohol, kan du unngå de verste skadevirkningene ved å redusere alkoholinntaket. Husk også å drikke ett glass vann per enhet alkohol du setter til livs.

Riskrem

Den klassiske jule desserten er en særdeles fet og søt avslutning på middagen. Heller du rød saus over, inneholder en porsjon cirka 300 kalorier. Nøy deg med lite, eller få med familien på å velge en lettere dessert.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: