Dropp kuren Så snart en slankekur er over, vender man oftest tilbake til sine gamle vaner, og går opp igjen. Sats heller på en ny og slankere livsstil.© Colourbox

Spis smart – hvis du vil gå ned i vekt

Hvis du vil ned i vekt uten å gå rundt og være sulten, skal du fokusere på å spise mye proteiner, langsomme karbohydrater og sunne fettstoffer. Det får fart på stoffskiftet og øker fettforbrenningen.

10. september 2019 av Camilla Victoria Marcinkowski

Her får du enkle og smart råd til hvordan du får mere energi på færre kalorier.

Velg planteolje. Forskning viser at olivenolje, rapsolje og andre planteoljer med høyt innhold av umettet fett stimulerer fettforbrenningen. Hvis du kutter ut alt fett, vil mangelen på essensielle fettsyrer i kroppen hemme fettforbrenningen.

Sats på protein. Unngå å redusere proteininntaket. For lite protein gjør at du mister muskelmasse og forbrenner færre kalorier. Kroppen bruker mer energi på å forbrenne protein enn fett. Derfor vil protein være mindre fetende enn den samme kalorimengden i form av fett. Morgen-, middags- og kveldsmåltidene skal bestå av minst 1/5 protein. Velg magre kjøttprodukter samt for eksempel bønner.

Spis etter trening. Det er en myte at man ødelegger forbrenningen ved å spise etter trening. Det er nettopp da kroppen har størst behov for protein til å bygge opp muskler, som forbrenner fett. Spis for eksempel en skive grovbrød med magert kjøttpålegg. Det metter og gir protein.

Spis fisk. Fet fisk styrker stoffskiftet og fettforbrenningen. Spis 200-300 gram fisk i uken, gjerne både mager og fet fisk som torsk og sei, laks, makrell og sild.

Drikk en halv liter melk. Melkens kombinasjon av kalsium og protein hemmer kroppens evne til å ta opp fett fra maten. Flere kalorier ender altså i toalettet, og færre finner veien til fettcellene. Velg alltid magre varianter, for eksempel skummetmelk og mager kesam.

Dropp energidrikk. Unngå energidrikker med mindre du trener i mer enn 1½ time eller på elitenivå. Kroppens lagre av karbohydrater er store nok til å levere energi for 1-1½ times trening. Drikk vann slik at kroppen kan tære på fettlagrene.

Få nok B-vitaminer. B2-vitaminer er avgjørende i forbindelse med fettforbrenningen i fordøyelsessystemet, så spis for eksempel mandler, torskerogn, ost, egg og sjampinjong. B3-vitaminer er viktige i tredje trinn av fettforbrenningen, som foregår i cellenes mitokondrier. Gode B3-kilder er for eksempel peanøtter, tunfisk, kylling, solsikkefrø, fullkornhvete og kaffe.

Tenk positivt. Forskning viser at jo mer du fokuserer på de tingene du ikke bør spise, jo mer spiser du av dem. Derfor fungerer det bedre hvis du fokuserer på alle de tingene du skal spise mye av.

Bli slankere

Spis med omtanke, og kvitt deg med bilringene. For hver kilo en mann slanker seg, blir han normalt 1 cm slankere rundt livet.

Source #American College of Sports Medicine

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: