© Colourbox

Løft vekter – bli lettere

Styrketrening slanker. Forskning viser at du forbrenner dobbelt så mange kalorier som man hittil har trodd når du pumper jern.

Styrketrening

Styrketrening er ikke bare for folk som er ute etter å få digre muskler. Helsegevinstene har blitt påvist gang etter gang, og nå viser en studie at det også er mulig å høste store slankegevinster ved å ta tiden med håndvektene på større alvor.

Hittil har styrketrening blitt betraktet som en lavintensitetsaktivitet fordi den gjennomsnittlige belastningen på kretsløpet er ganske beskjeden. Tanken var at det riktig nok gir større muskelmasse, men at man ikke forbrenner mange kalorier. Det er imidlertid feil, ifølge en ny studie ved Arizona State University.

Her har man regnet ut kaloriforbruket under styrketrening på bakgrunn av vekslingen mellom eksplosivt arbeid og pauser, som kjennetegner treningen. Og da blir bildet mer nyansert. Kaloriforbruket er faktisk dobbelt så høyt som hittil antatt, og dermed plasserer styrketreningen seg på samme nivå som rolig løping, sykling i jevnt tempo, svømming og fotball.

Forskerne har målt på fire øvelser – armhevinger, utfall, pull-up og situp – og særlig helkroppsøvelser som de tre første forbrenner mange kalorier. Derfor er det all mulig grunn til å tro at øvelser som knebøy, markløft og lignende også vil forbrenne en betydelig mengde kalorier.

Til sammenligning: Løping med 6 min pr. km forbrenner 11 kcal/min.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: