Sulten etter trening? Forskere har undersøkt om en lang løpetur får oss til å gå amok i matfatet etterpå.© Ryan J. Lane/iStockphoto

Mytesjekk: Får løping deg til å spise mer?

Forskning har sjekket myten om hvorvidt vi går amok i kjøleskapet etter en real treningsøkt, og dermed spiser alle de kaloriene vi nettopp har forbrent.

4. februar 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Du har sikkert hørt det før – at kondisjonstrening angivelig ikke er den beste måten å gå frem på hvis du vil ned noen kilo. Hardtrening skal visstnok øke appetitten og få deg til å spise like mange kalorier som du har forbrent under treningen, eller kanskje til og med enda flere.

Den myten kan engelske forskere nå begrave. I to forsøk ved Loughborough University undersøkte forskerne sammenhengen mellom mosjon og appetitt.

Løpetrening påvirker sulthormoner

På forsøkets første dag fikk en gruppe kvinner mat som tilsvarte kaloribehovet på en inaktiv dag. På andre forsøksdag fikk de den samme mengden mat, og etterpå løp de i 90 minutter i jevnt tempo. På den tredje dagen fikk de en mengde som tilsvarte dagens rasjon minus det antall kalorier de hadde forbrent på løpedagen.

På den måten ble den tredje dagen, hvor de skar ned på kaloriene, som en slankekur.

Etter hver av de tre dagene fikk forsøkspersonene forsyne seg fra en buffet, hvor de kunne spise så mye de ville. Forskerne registrerte hvor mye mat hver person spiste hver gang, samtidig som de målte konsentrasjonen av appetittregulerende hormoner.

Ingen forskjell på appetitten hos menn og kvinner

Resultatet viste at forsøkspersonene var mer sultne den dagen de fikk mindre mat, hvilket fikk dem til å forsyne seg mer. De hadde også høyere konsentrasjon av hormonet som fremmer sultfølelsen.

Den dagen forsøkspersonene hadde løpt, så forskerne motsatte resultater. De målte en høyere konsentrasjon av hormonet som begrenser appetitten, og forsøkspersonene spiste også mindre enn på de dagene hvor de ikke hadde mosjonert.

Liknende resultater kom også frem ved et annet forsøk hvor forskerne målte kaloriinntak og hormonnivå hos ti menn og ti kvinner på henholdsvis en dag med 60 minutter løping og en inaktiv dag.

Også her var konklusjonen klar: mosjon øker mengden av appetitthemmende hormoner og sørger for at du ikke overspiser etter trening.

Kilde: Medicine & Science in Sports and Exercise

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: