Vektøkning
Vektøkning

Det er ikke (nødvendigvis) din skyld hvis du legger på deg midt i livet, viser ny forskning. 

© iStockphoto

Vektøkning er kroppens egen skyld

Selv om du trener og spiser på samme måte hele livet, så vil du trolig legge på deg uansett når du blir eldre.

16. mai 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Med tiden vil mange 40-50-årige opleve, at det tidligere så stramme maveskind på mystisk vis bliver erstattet af blødere former. Og det til trods for, at kost- og motionsvaner er uændrede.

Med tiden vil mange 40- og 50-åringer oppleve at den tidligere så stramme magehuden på mystisk vis blir erstattet av mykere former. Og det til tross for at kostholds- og mosjonsvanene er uendret. 

I USA legger voksne gjennomsnittlig på seg 13,6 kilo fra de er 20 til de er 50. Men ifølge ny forskning fra det amerikanske National Institutes of Health, så kan du imidlertid parkere skyldfølelsen, for det kroppen selv som står for endringene. 

Enzym har skylden for økt vekt og dårligere kondis

Forskerne har identifisert et enzym, DNA-PK (DNA-dependent protein kinase), som tilsynelatende blir mer aktivt etter hvert som vi blir eldre. 

I et forsøk med middelaldrende mus, ga forskerne de små firbeinte en fettrik diett, men de av musene som fikk blokkert DNA-PK-enzymet, la ikke på seg så mye som de andre musene. Faktisk var det hele 40 prosent mindre vektøkning. 

I tillegg økte de musene som fikk blokkert enzymet antallet mitokondrier i muskelcellene, og fikk derfer bedre kondisjon. 

Lavere vekt og bedre kondis

"Samfunnet vårt tillegger vektøkning og dårlig form midt i livet gale livsstilsvalg og manglende viljestyrke," sier Jay Chung fra NIH, som var en av forskerne bak museforsøket. 

"Denne studien viser imidlertid at det er et genetisk program drevet av et overaktivt enzym som fremmer vektøkning og en nedadgående formkurve midt i livet".

Ettersom det er snakk om museforsøk, vet ikke forskerne om en blokkering av enzymet vil ha samme effekt på mennesker, men håpet er at man på sikt skal kunne bruke forskningen til å utvikle en medisin mot vekttap. 

Kilde: Cell Metabolism

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: