© Istock

11 (u)vaner du kan leve med

Løpeskoene samler støv, du ser altfor mye på tv, og i helgene kommer du ikke ut av dynen. Slutt å bekymre deg. De små hverdags(u)vanene er ikke nødvendigvis så usunne som du tror.

5. oktober 2015 av Jerk W. Langer.

1. Jeg spiser en del rødt kjøtt Dette er mest av alt en klimamessig uvane, om vi kan kalle det det, for kostholdsmessig er rødt kjøtt fra gris, ku, okse, lam og geit en fantastisk kilde til mettende animalske proteiner og til mineralet jern. Velg de magre variantene av god kvalitet – gjerne økologisk og oppdrettet på friland, for da inneholder kjøttet langt mer av de gode omega-3-fettsyrene som stoffskiftet delvis omdanner til fiskeolje. Vi må jo også ta med at store mengder rødt kjøtt øker faren for blant annet tykktarmskreft, men her er det spesielt de bearbeidede kjøttproduktene som pålegg, bacon, pølser og den slags som er skurkene. Dessuten inneholder rødt kjøtt stoffet karnitin, som kan redusere muskelømheten etter trening betydelig, ifølge et forskningsprosjekt utført ved University of Connecticut i 2010.

2. Jeg drikker nok litt for mye Nyter du alkohol, så drikk slik franskmennene, italienerne og spanjolene gjør det: Bare litt hver dag, og bare til måltider. Bli aldri beruset. Alkohol er et tveegget sverd – på den ene siden senker det faren for blodpropp og demens, men samtidig øker risikoen for høyt blodtrykk og kreft. Høy promille er spesielt farlig, så drikk med måte.

3. Jeg er altfor glad i ost Vi har gode nyheter for deg som ikke vil unnvære den vanlige osterasjonen. I motsetning til melk gir ikke ost høyere kolesterol. Det dokumenterer forskning fra flere land. Det høye kalsiuminnholdet sørger for at mettet fett blir transportert ut av kroppen før det tas opp, og de spesielle bakteriekulturene er supersunne. Ost inneholder mye mettende animalsk protein og reduserer kanskje risikoen for type 2-diabetes. Men pass på kaloriene: Inntil videre anbefaler kostrådene først og fremst de magre ostene. Bytt eventuelt ut den fete smelteosten med parmesan, som er proppfull av protein.

4. Jeg ser for mye på TV Hvis du har problemer med å rive deg løs deg fra fotballkampene eller de andre favorittprogrammene på tv, kan du utnytte reklamepausene eller tiden mellom omgangene til noe annet enn å zappe eller gripe etter smarttelefonen. Reis deg fra sofaen, og gjør et eller annet – alt annet enn å sette deg foran pc-en. Legg på plass klær, rydd opp i stuen, smør matpakke eller tøm oppvaskmaskinen. Alt teller, og de få minuttene med aktivitet er nok til å aktivere LPL-enzymet i blodkarene, og det renser blodet for farlig fett. For hvis vi skal være ærlige: Det stillesittende livet – spesielt foran tv og pc – er i dag den største helsetrusselen, i tillegg til røyking. Inaktivitet i fritiden er enda farligere enn en inaktiv arbeidsdag. Ifølge en australsk undersøkelse koster det gjennomsnittlig 22 minutter av livet å se på tv i én time på grunn av den livsfarlige cocktailen av total inaktivitet, passiv hjerneaktivitet og ikke minst alle godsakene man lett ender opp med å dytte i seg.

5. Jeg løper ikke Løperne er overalt. På gater og stier. Om morgenen og om kvelden. Inne og ute. Og rett skal være rett – løping er super trening: Du forbrenner mye kalorier og får fantastisk kondisjon. Men hvis løping ikke er din greie, så la være. Du kan komme i like god form på sykkelen, i svømmebassenget, på rulleskiene eller i romaskinen. Kondisjonstrening – uansett type – reduserer risikoen for å utvikle hjerte-karsykdom, diabetes og høyt blodtrykk. Du kan også finne frem vektene, for styrketrening er særdeles bra. En studie ved Karolinska Institutet i Sverige har for eksempel vist at styrketrening kan redusere menns risiko for å dø av en kreftsykdom med opptil 40 prosent. De svenske forskerne fulgte mer enn 8000 menn gjennom 13 år, og forskningen viste blant annet at styrketrening senker mengden av kreftfremkallende hormoner i kroppen.

6. Jeg trener ikke styrke på senter Styrketrening er viktig, spesielt når man har rundet 40, men det behøver ikke å foregå på et treningssenter. De fleste kroppsvektøvelser, som hofteløft, armhevinger, planke, knebøy og magebøyninger, kan gjøres hjemme. Ta for eksempel 20 eksplosive armhevinger mens vannet koker til morgenkaffen – eller gjør 30 magebøyninger før middag. Bare fantasien setter grenser.

7. Jeg stresser Det er faktisk sunt å ha det litt travelt. Du yter bedre og oppnår en personlig tilfredsstillelse. Det gjelder spesielt hvis du har kontroll og medbestemmelse, hvis du føler at du har noe igjen for anstrengelsene og hvis du interesserer deg for det du gjør. Å være utsatt for press behøver ikke å være negativt. Det er først når kravene fra jobb, familie, utdanning og lignende overstiger det du kan mestre, at stress begynner å bli skadelig. En god start er å koble ut fra tid til annen. Du kan for eksempel slå av pc-en, mobilen og tv-en om kvelden.

8. Jeg elsker sjokolade Og det er faktisk ikke så dumt. Sjokolade senker blodtrykket og har antiinflammatoriske egenskaper som demper farlig betennelse. Ifølge en analyse ved University of Cambridge har sjokoladenytere 37 prosent lavere risiko for hjerte-karsykdom og 29 prosent lavere risiko for hjerneslag. Men husk å velge god, mørk sjokolade, og helst en som smaker litt bittert. Det er de bitre flavonoidene i mørk sjokolade som har de gode egenskapene. Kakaoinnholdet kan gi deg en pekepinn: Jo høyere kakaoinnhold, desto flere flavonoider. Likevel er det ikke bare å spise i vei, for sjokolade er en gedigen kaloribombe. For å forbrenne 100 gram mørk sjokolade må du løpe 10 km eller sykle 20.

9. Jeg bruker ikke solkrem I varmt sommervær er det deilig å hive seg ut og gjøre unna løpeturen i shorts og kortermet. Og da er det jo fint å vite at man ikke på liv og død må smøre seg inn med en fet, klissete masse. Solkrem med faktor er nemlig bare et supplement til intelligent soladferd. Det viktigste er at du søker inn i skyggen midt på dagen og aldri blir rød. Solkrem kan dessuten lure deg til å oppholde deg lenger i solen enn du ville gjort uten, fordi du føler deg beskyttet. Men hvis du skal ut på en langtur på sykkelen i stekende sommersol, er det ingen vei utenom – frem med solfaktoren.

10. Jeg spiser ikke frokost Vi har alltid hørt at frokost er dagens viktigste måltid, men det er en påstand skapt av cornflakesprodusentene. Frokost er ikke viktigere enn andre måltider, og verken barn eller voksne blir nødvendigvis tykke av å hoppe over frokosten. I et forsøk spiste barn i alderen 8–10 år frokost i noen dager, mens de hoppet over den andre dager. Barna følte seg selvfølgelig mer sultne til lunsj på dager uten frokost, men de spiste ikke mer av den grunn, og totalt sett fikk de i seg flest kalorier på dager med både frokost og lunsj. Den samme konklusjonen kom man til i en undersøkelse av matvanene og kaloriinntaket til 400 voksne.

11. Jeg sover for lenge i helgene Selv om det er best å sove godt og lenge hver natt, er det ikke alltid så lett å få det til i hverdagen, og da kan du ta igjen noe av det forsømte i helgen. Riktignok vil ikke ti timer med søvn fredag og lørdag natt bringe konsentrasjonsevnen tilbake på fullt nivå etter flere dårlige netter, men immunforsvaret, blodsukkerbalansen og betennelsesforsvaret i kroppen gjenopprettes heldigvis. Og det er viktig for å forebygge sykdom, viser studier ved Penn State College of Medicine. Sammen med mosjon og sunn mat er god nattesøvn kanskje den beste beskyttelsen mot overvekt. For lite søvn trigger trangen til noe søtt, og i en undersøkelse over en periode på ni år ble testpersoner i alderen 32–49 år dobbelt så ofte tykke hvis de slet med kronisk søvnmangel. Seks timer nattesøvn firedobler også faren for begynnende diabetes, sammenlignet med åtte timer søvn.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: