© Andreas Mikkel

5 sunne vaner

Noen få og enkle justeringer av hverdagsrutinene er alt som skal til for å sikre deg et optimalt kolesterolnivå. Her har du fem enkle tips for å endre kolesterolet i en positiv retning.

12. juni 2012 av Birgitte Muldbjerg

Finn en treningsform

Kanskje er du allerede godt i gang med regelmessige løpeturer eller tennis en gang i uken? Eller kanskje du allerede får nok mosjon når du sparker ball med gutta? I så fall er alt i orden, men hvis ikke er mer mosjon en av de beste løsningene for å beskytte hjerte-karsystemet. Du trenger bare et par timer per uke der pulsen blir virkelig høy. Men det skal helst være så morsomt at du ikke bruker tiden til å tenke på hvor bra det er for kolesterolet. Du bør altså finne en aktivitet eller treningsform som er så morsom at du glemmer tid og sted mens du holder på.

Spis mer fisk

Mettet fett fra animalske matvarer er ikke bra for kolesterolet. Det gjelder også kjøtt. Fisk er derimot en glimrende erstatning for kjøtt, i hvert fall et par ganger i uken. Omega-3-fettsyrer har vist seg å ha evnen til å kunne redusere mengden av triglyserider, som er en viktig faktor i kolesterolregnskapet. I tillegg har et par fiskemiddager i uken den åpenbare fordelen at du vil spise mindre kjøtt. Og jo mindre fett fra dyr, desto bedre ligger du an til et godt kolesteroltall.

Spis sunt

Mange små måltider er bedre for energinivå, helse, vekt og velvære. Hvis du vil gjøre en målrettet innsats for kolesterolet, bør du sørge for at mellommåltidene er hensiktsmessig sammensatt. Nøtter, gulrøtter, tomater, mandler, epler, appelsiner, bananer – og det er ingen som nekter deg å ta en skive grovbrød med makrell i tomat når sulten melder seg. Frukt, grønt, nøtter og grovt brød er bra for kolesterolet fordi du unngår å spise mat som inneholder usunt og mettet fett. I tillegg tyder mye på at det høye fiberinnholdet er bra for hjerte-karsystemet.

Reduser melkefettet

Det kan lønne seg å droppe helog lettmelksbaserte melkeprodukter og prøve å leve så melkefritt som mulig. Dropp smøret på brødskivene, og spar det til det ikke kan unnværes, for eksempel når du steker en god biff eller fra tid til annen spiser ferske rundstykker. Fettet i melkeprodukter er av den mettede typen, og det er en type fett som har svært dårlig innvirkning på kolesteroltallet. Mettet fett kommer først og fremst fra animalske råvarer og øker mengden dårlig kolesterol i blodet, slik at det samlede kolesteroltallet blir høyere.

Gå eller sykle

Du er nærmest garantert en positiv innvirkning på kolesterolet hvis du blir mer aktiv. Og nei, i denne sammenhengen behøver det ikke å være snakk om lange løpeturer eller timevis på treningssenteret. En gåtur er alt som skal til – det øker mengden av det gode kolesterolet. Men pulsen må opp. Og jo mer, jo bedre. En av de største og mest overbevisende undersøkelsene kommer fra Harvard Medical School og viser at en halvtimes rask gange 6–7 dager per uke har en betydelig virkning, og risikoen blir stadig mindre jo høyere du klarer å presse pulsen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: