© Colourbox

6 tips som holder julekiloene fra livet

Hvis du følger du disse seks kostholdsrådene i julemåneden, er du på god vei til et godt nytt år i samme vektklasse som i fjor.

1. desember 2019

1. Spis grovt

Hva: Fullkornprodukter, rugbrød, havregryn, linser, pasta og poteter. Hvordan: De grove utgavene av blant annet ris, pasta og frokostprodukter er laget av hele kornet. De er altså fullkornprodukter. I tillegg til viktige vitaminer inneholder de en viss mengde kostfiber som hjelper deg å holde fordøyelsen i form, slik at du slipper forstoppelser og luft i magen. I tillegg inneholder kostfiber ganske få kalorier og fyller godt opp i magen. Når du velger de grove variantene, blir du fortere mett; du føler deg lettere og får hjelp til å bli slankere eller holde vekten.

2. Spis grønt

Hva: Bær, frukt og grønnsaker som brokkoli, kål, jordskokk, belgfrukter og rotgrønnsaker. Hvordan: Med "grønt" mener vi grønnsaker, frukt og bær, og begrepet omfatter både friske, frosne, syltede, stekte, bakte og kokte varianter. Både frukt og grønnsaker inneholder mengder av vitaminer, mineraler og antioksidanter som bidrar til å opprettholde livsviktige funksjoner. De holder immunforsvaret i form og gir overskudd. Samtidig inneholder grønnsaker, og til dels frukt, svært få kalorier og en hel del kostfiber. Grønnsaker og frukt finnes i utallige farger, former og med svært varierende konsistens. Det kan du utnytte til å variere kostholdet.

3. Spis magert og mettende

Hva: Magert kjøtt, magre meieriprodukter, vegetabilske produkter. Hvordan: Undersøkelser viser at proteinrike måltider metter bedre enn andre. Protein finnes i blant annet animalske matvarer som kjøtt, meieriprodukter og egg, men også i en del vegetabilske produkter. De animalske matvarene inneholder imidlertid ofte en del mettet, og ikke særlig sunt fett. Derfor bør du satse på magert kjøtt eller erstatte kjøtt, egg osv. med proteinholdige vegetabilske alternativer. På den måten unngår du å føle deg sulten, samtidig som du unngår for mye usunt fett.

4. Sunt fett

Hva: Avocado, fet fisk, nøtter, oljer, frø og kjerner. Hvordan: De mettede fettsyrene kalles gjerne "det usunne fettet", fordi det har en negativ innvirkning på kolesterolet i blodet. Selv om man tidligere var overbevist om at det primært var innholdet av kolesterol i maten som fikk kolesteroltallet til å stige, viser undersøkelser at det først og fremst er innholdet av mettet fett som virker negativt. Betegnelsen "usunt fett" betyr ikke at mettet fett skal unngås for en hver pris, men at du bør velge sunnere alternativer når det er mulig, og da altså umettet og vegetabilsk fett.

5. Drikk vann

Hva: Drikk ca. 1,5 liter vann per dag Hvordan: Du trenger væske for å transportere mineraler, sporstoffer og annet rundt i kroppen. Nyrene, som skiller ut avfallsstoffene, trenger også væske for å danne urin. Samtidig trenger alle slimhinnene væske slik at de ikke tørker ut. Får du ikke nok væske, kan det skje en opphopning eller ubalanse mellom forskjellige elektrolytter. Det kan gi hodpine, muskelkramper, blodtrykksfall og generelt ubehag. Det er også lett å feiltolke tørste og tro at man er sulten. Derfor er det lettere å oppnå eller vedlikeholde et vekttap hvis du passer på å drikke nok vann.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: