Å spise eller ikke spise …

Det er det store spørsmålet for morgentrenere. Det tar mer tid å spise, og maten skal helst få tid til å synke litt før du legger på dør. Hvis ikke risikerer du mageproblemer. Det er imidlertid heller ikke problemfritt å trene uten at du har spist noe. Den tomme magen kan rumle kraftig, og du har heller ikke karbohydrater i kroppen som kan gi musklene den nødvendige energien. Det tærer på kreftene.

26. mai 2011

Det er det store spørsmålet for morgentrenere. Det tar mer tid å spise, og maten skal helst få tid til å synke litt før du legger på dør. Hvis ikke risikerer du mageproblemer.

Det er imidlertid heller ikke problemfritt å trene uten at du har spist noe. Den tomme magen kan rumle kraftig, og du har heller ikke karbohydrater i kroppen som kan gi musklene den nødvendige energien. Det tærer på kreftene.

Forsøker du likevel å presse deg på tom mage, kan det få alvorlige konsekvenser. Du svekker immunforsvaret og risikerer å bli syk. I tillegg får du et dramatisk blodsukkerfall som kan gi kvalme og ubehag.

Spis lett

Det betyr allikevel ikke at du skal sette til livs voldsomme mengder med frokost før trening. Noen raske karbohydrater i form av en moden banan eller en loffeskive kan gjøre underverker. Energilagrene fylles, musklene arbeider bedre, og du kan trene mer effektivt samtidig som du får større utbytte av treningen.

Hva slags frokost som fungerer best, er svært individuelt, så her er det bare å prøve seg frem. Det viktigste er at maten er lett fordøyelig og inneholder mye karbohydrater. Unngå derfor fiberrik mat som havregryn, nøtter og grovt brød, eller salt og fet mat. Tung mat utfordrer fordøyelsen og kan gi både mageknip og diaré når du løper.

Her har du fem frokostforslag som gir energi og gjør deg treningsklar i løpet av en time:

  • En moden banan

  • En mager energibar

  • En skive loff med syltetøy eller honning

  • En porsjon mager fruktyoghurt med cornflakes

  • En porsjon havregrøt laget på vann

Mens du bør begrense næringsinntaket før trening, skal du spise godt når du er ferdig. Da trenger kroppen næring til å bygge muskler og fylle energilagrene. Du skal spise senest en halvtime etter trening, og frokosten bør inneholde karbohydrater, protein og litt fett. Det får du for eksempel på denne måten:

  • Havregryn med rosiner, nøtter og skummetmelk, og et glass jus

  • Yoghurt med grov mysli med nøtter og tørket frukt, og et glass jus

  • Rugbrød med litt smør, et bløtkokt egg og en skive grovbrød med syltetøy, og et glass vann

Sunn frokost - slik spiser du sunt om morgenen

Les også

Hvorfor begynte du å løpe?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: