Bursdagskake til en 100-åring

20 tips: Slik blir du 100 år

Joda, det handler om gener og flaks, men det handler også i stor grad om alle de valgene du gjør i hverdagen. Vi gir deg 20 tips til å holde deg så ung og frisk som mulig hele livet!

3. februar 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Det handler om gener og flaks, men i høy grad også om de valgene du tar underveis i livet hvis du vil nå en tresifret alder. Det viktigste er kanskje ikke å få en kake med 100 lys i, men å ha krefter til å blåse dem ut. Her får du 100 tips for å holde deg så ung og frisk som mulig – uansett hvor gammel du ender opp med å bli. 


20 tips til å bli 100 år:

1. Ha sex

Lakengymnastikk har mange helsefordeler, og flere studier peker på at regelmessig sex forlenger livet. I en britisk studie kunne forskerne konkludere med at de mennene som hadde sex minst to ganger i uka, hadde halvparten så høy dødelighet som de mennene som fikk mindre enn én orgasme i måneden. Studien er blitt kritisert fordi den kanskje bare viser at sunne, friske mennes­ker har mer sex. Likevel skader det neppe å gjøre et forsøk på å henge med de mer sexglade.  

2. ... Eller gjør det selv 

Rent helsemessig er det guns­tig for menn å komme opp i 21 månedlige sædavganger, enten det skjer på den ene eller andre måten. Da senker man nemlig risikoen for å få prostatakreft med 20 prosent, ifølge en Harvard-studie.
Netflix
© iStock

3. Si opp Netflix-abonnementet

En stor metastudie fra Harvard har koblet mye tv-titting (definert som mer enn to timer hver dag) med økt risiko for type 2-diabetes, hjerte- og karsykdom og død av alle årsaker (all cause mortality). Så det vil uten tvil være bra for helsa hvis du kan nøye deg med én episode om gangen når du setter på favorittserien.

4. Drikk te og kaffe

Koffein kan øke yteevnen, men forskning har også avdekket en forbindelse mellom kaffe og økte kognitive evner, det vil si bedre hukommelse og konsentrasjons- og læreevne, og mindre risiko for alzheimer, parkinson, type 2-diabetes og noen kreftformer.

5. Laks og annen fet fisk

Laks og annen fet fisk har blant annet mye D-vitamin og supersunne omega-3-fettsyrer, som er med på å holde hjernen i form.

6. Ingefær

Ingefær virker betennelsesdempende, og fors­kerne antar at den lille roten kan virke positivt på alt fra diverse kreftformer til giktlidelser, krets­løps­problemer og leverskader.

7. Kål

Kål er full av vitaminer, fiber og glukosinolater, som omdannes til kraftfulle komponenter i kroppen. Det er dokumentert at de kan beskytte mot flere former for kreft og styrke immunforsvaret.

8. Egg

Egg gir deg proteiner av høyeste kvalitet, E- og D-vitamin, jern, selen og sunne fettsyrer.

9. Avokado

Avokado er full av mineraler og vitaminer, og er en super kilde til det sunne enumettede fettet. I tillegg får du rikelig med kostfiber.

10. Quinoa

Quinoa gir massevis av protein, kostfiber, vitaminer og mineraler og ikke minst hjertevennlige omega-3-fettsyrer.

Vask hender
© iStock

11. Vask hendene

Vanlige virussykdommer som influensa blir gradvis mer alvorlige etter hvert som vi blir eldre. En årlig vaksine etter 65-årsdagen kan redusere influensarisikoen, men den beste beskyttelsen mot en lang rekke sykdommer er hyppig og grundig håndvask. Derfor bør du innarbeide rutiner for god håndhygiene allerede tidlig i livet.

12. Ta (eventuelt) et lite glass

Det diskuteres fortsatt friskt i helse- og forskerkretser om litt alkohol er bra for helsen. Flere befolkningsstudier tyder på at man har litt nedsatt risiko for å dø av hjerte-karsykdom hvis man drikker små til moderate mengder alkohol jevnt fordelt utover uka. Omvendt øker risikoen for å få forskjellige kreftformer allerede ved én daglig enhet, så hvis alkohol er en del av det gode liv for deg, så ta et lite glass vin, eller del en øl, og legg inn alkoholfrie dager.

13. Husk å feire bursdagen

Alderskriser ser ikke ut til å være bra for helsen. Amerikansk forskning har vist at de som har en positiv innstilling til det å bli eldre, faktisk også blir det. De som så positivt på alderdommen, ble gjennomsnittlig 7,5 år eldre enn dem som hadde et negativt syn på det å bli eldre.
Kilde: Journal of Personality and Social Psychology

14. Sjekk deg selv

Hver tredje måned bør menn sjekke testiklene og kvinner brystene for kuler. Mens du er i gang, kan du også sjekke om føflekker har endret form eller farge, eller om de er såre eller ømme. Husk å få noen til å sjekke ryggen.

Mann er hos legen
© iStock

15. Gå til legen

Altfor mange nøler for lenge før de kontakter legen. Det gjelder spesielt menn, som derfor har høyere dødelighet enn kvinner. Hver gang 100 kvinner dør av kreft, dør 140 menn, og én av år­sakene er at behandling kommer i gang for sent. Hvis du har mistanke om sykdom, er det bare å bestille time. Og når håret gråner, så sørg for å få målt blodtrykk og kolesteroltall jevnlig.

16. Kutt ned på kjøttet

Forskning har vist at vegetarianere er mindre utsatt for å få blodpropp, og noen studier peker på at de lever generelt lenger enn kjøttspisere. Det er likevel ikke helt klart om det er fraværet av kjøtt eller det økte inntaket av grønt (og ofte en sunnere livsstil) som bidrar til å øke levealderen. Derimot er det stor enighet om at de fleste vil ha godt av å kutte ned på mengden bearbeidet og rødt kjøtt. En strategi kan derfor være såkalt fleksitarisk kost med 2–3 kjøttfrie dager i uka, og at man velger fisk og fugl som kjøttkilder.

17. Les bøker

Sett av tid i hverdagen til å lese bøker, for bokormer lever gjennomsnittlig to år lenger enn dem som ikke leser, viser en studie ved Yale University. Al­ler ­best så det ut for dem som leste i mer enn 3,5 time hver dag.

Eldre par på landet
© iStock

18. Flytt på landet

50–64-åringer som bor i grisgrendte strøk, har 19 prosent lavere dødelighet enn jevnaldrende som bor i byer.

19. Løft jern

Allerede fra 20-årsalderen begynner vi å miste muskelmasse, og med tida blir skjelettet svakere. Heldigvis kan styrketrening bremse prosessen. Muskelmengde og -styrke indikerer hvor gammel kroppen din er rent biologisk, og hvor fort du eldes. Menn med stor muskelmasse kan til og med redusere risikoen for livsstilssykdommer som diabetes, som ofte henger sammen med inaktivitet.

20. Fyll på med olivenolje

Den personen man med sikkerhet vet levde lengst, er den franske kvinnen Jeanne Calment. Hun døde i 1997 i en alder av 122 år og 164 dager. Hun mente selv at et kosthold med mye olivenolje var forklaringen på den høye alderen. Dessuten hadde hun en forkjærlighet for portvin og sjokolade, som hun spiste nesten en kilo av (!) i uka. I tillegg røykte hun to sigaretter om dagen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: