© Colourbox

Bli 5 år yngre på 5 uker

Få en sunnere livsstil ved å trene bedre og spise smartere. Her får du fem gode råd.

3. oktober 2012 av Martin Kreutzer

Økt muskelmasse

Ti minutters styrketrening minst to ganger per uke. Gjør hver av disse seks øvelsene i 25 sekunder, før du går videre til neste: Armhevinger, ettbens knebøy, situps, kroppshevinger i dørkarm, dips mellom to stoler og diagonalløft. Kjør alle de seks øvelsene så mange ganger du er i stand til på ti minutter. Øvelsene finner du på aktivtrening.com.

Høy puls

Tren intervaller to ganger per uke. Er du ikke vant til å løpe, så bruk sykkelen i stedet. Finn en bakke, kjør opp i høy fart, snu og rull ned igjen. Start for eksempel med 6 x 1 minutt med høy puls – adskilt av 1–2 minutters rolig trening. Utvid hele tiden med litt flere intervaller. Du kan også trene intervaller med romaskin, ergometersykkel eller crosstrainer. Det viktigste er at du virkelig får høy puls noen ganger hver uke.

Husk litt fett

For å kunne nyttiggjøre deg vitaminer fra grønnsaker, trenger du litt sunt fett. Det kan være avokado, fet fisk, nøtter, en teskje planteolje eller en olje-eddikdressing. Pass på at det er litt sunt fett på tallerkenen både til frokost, lunsj og middag. En skje med tran kan være en god del av morgenritualet, mens det er lettere å finne en naturlig plass til fettstoffene når du spiser lunsj og middag.

Dropp de dummeste kaloriene

Kaker, søtsaker, vin, øl og brus er de største skurkene. Spar det til helgen, og spis fornuftig til hverdags. Drikk først og fremst vann. Selv melk og jus gir unødig mange kalorier. Er du en slikkmunn, så velg en kvalitetssjokolade, og helst så mørk som mulig.

Spis mindre

Mange spiser to middagsporsjoner av gammel vane. Spiser du smartere, trenger du likevel ikke mer enn én porsjon – uten at du behøver å gå sulten i seng. Protein og fiberrike grønnsaker som brokkoli, kål og gulrøtter gjør at den ene porsjonen holder deg mett lenge. Blir du likevel sulten før sengetid, kan du spise et lett kveldsmåltid.

Hele programmet

Vil du se hvordan du skal trene, spise og legge deg til sunnere vaner som gjør deg yngre, kan du se resten av artikkelen her.

Styrkeøvelser

Se video af de seks forskellige træningsøvelser her:

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: