Føler du deg ung - så lever du lengre

Det er mye snakk om at du bare er så gammel som du føler deg.

18. juni 2019 av Jesper U. Larsen

Det er ikke årstallet på dåpsattesten som teller, men hvor gammel du selv føler deg. Det viser seg nemlig at eldre mennesker som føler seg minst tre år yngre enn deres faktiske alder, lever lengre enn andre.

11 prosent forskjell i dødsfall

I en omfattende undersøkelse ble 6500 menn og kvinner over 52 år stilt spørsmålet: ”Hvor gammel føler du selv at du er?”. Åtte år senere vendte forskere fra University College i London tilbake for å se hvem av personene som fortsatt var i live. 75 prosent av de som åtte år tidligere hadde sagt at de følte seg eldre enn sin egen alder, var stadig i live.

Velger sunnere livsstil

I gruppen av ungdommelige eldre var det markant lavere forekomst av hjerte- og karrelaterte dødsfall. Ifølge forskerne er det sannsynlig at eldre som føler seg unge og spreke, generelt har en sunnere livsstil.

Hvis man derimot føler seg gammel, er man for eksempel mer tilbakeholdne overfor krevende fysiske utfoldelser. Og det er kanskje heller ikke stort fokus på å spise sunt hvis man likevel ikke forventer at man lever så mange flere år, påpeker de.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: