© iStockphoto

Forskere: Eldre søsken er de smarteste

Kanskje du har hatt det på følelsen, og nå er vitenskapen også kommet fram til det: De eldste i søskenflokken er de smarteste.

24. oktober 2016 av Christian Thestrup

Hvis du har søsken så har du garantert hatt denne diskusjonen en million ganger, nemlig: Hvem av dere er smartest? Svaret er at det er deg - i hvert fall hvis du er den eldste.

Det slår et forskerteam fra universitetet i Leipzig fast. De har nemlig undersøkt 20.000 personer fra henholdsvis England, USA og Tyskland, og resultatet ble at eldre søsken er mer intelligente og bedre til å forstå abstrakte begreper enn sine yngre søsken. De eldste har også et generelt større ordforråd.

Forskjellen i IQ i søskenflokken er imidlertid ikke genetisk bestemt. Forklaringen skal ligge i at de eldste barna har hatt mer tid alene med foreldrene enn deres yngre søsken, og den påvirkningen avspeiler seg faktisk i deres intelligens. Jo flere barn som føyes til flokken, desto større blir kampen om foreldrenes oppmerksomhet. Derfor ser man at barnas IQ synker, desto flere barn som kommer til.

Når det er sagt så er det ikke slik at storebror er født til å være professor på et universitet mens lillebror bare er smart nok til å feie blader i skogen. Forskjellen i IQ fra de eldste til de yngste søsknene er bare 1,5 poeng, noe som er overkommelig.

Det er for øvrig uklart om forskerteamet består av folk med yngre søsken, men det er nok mange som vil mistenke dem for det ...

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: