© iStockphoto

Her klarer de eldre seg BEDRE enn de unge

Det er all mulig grunn til å glede seg til å bli eldre, viser ny forskning.

30. august 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Blir du grå og glad eller ender du som en grinebiter når du blir gammel? Ny forskning fra University of California peker heldigvis på det første. Forskerne kom nemlig fram til at eldre mennesker hadde bedre mental helse enn yngre.

Forsøket omfattet over 1500 personer i alderen 21-99 år og fokuserte på tre nøkkelfaktorer; fysisk helse, kognitiv helse og mental helse.

Konklusjonen viste at de eldre hadde bedre mental helse enn de yngre.

Mer lykke og mindre angst De eldre klarte seg ikke overraskende dårligere enn de yngre når det gjaldt fysisk form og kognitive evner. Men! Jo eldre personene var, desto mer steg graden av lykke og tilfredshet med livet.

Dessuten betydde høyere alder mindre angst, stress og lavere risiko for depresjon.

Lignende studier har ifølge forskerne vist blandede resultater - ofte med en U-formet livskurve med høy tilfredshet i ungdomsårene og alderdomsårene, men med et lavpunkt i 40-50-årsalderen.

Mer robuste eldre Den nye studien viste imidlertid en lineær økning i den mentale helsen fra ungdom til alderdom. Det er uklart hvorfor vår mentale hele styrkes med alderen (når man ser bort fra sykdommer som for eksempel Alzheimers og demens), men tidligere studier har vist at eldre er bedre til å håndtere stressfremkallende endringer.

De opplever og fastholder også færre negative følelser og erindringer.

Så uansett alder er det grunn til å glede seg, for det blir tilsynelatende bare bedre.

Kilde: The Journal of Clinical Psychiatry

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: