Kjenn ditt testosteron

Vil du bevare muskelstyrke, sexlyst og mentale evner til du er gammel og grå? I så fall bør du følge nøye med på nivået av det mannlige kjønnshormonet.

4. mai 2016 av Mette Trudsø

Er du blant dem som tror at mengden av testosteron i kroppen utelukkende er et tema for folk som løfter tunge vekter og er opptatt av å bygge digre muskler? I så fall tar du feil. Testosteronet er nemlig helt avgjørende for helsen og vitalt for flere viktige kroppsfunksjoner – uansett hvem du er og hvor mye du trener. Det mannlige kjønnshormonet hjelper deg blant annet med å øke muskelmassen og unngå kulemage og mannepupper. Og det må til for å produsere livskraftige sædceller. Et tilstrekkelig testosteronnivå er en forutsetning for en robust benbygning, en sunn kjønnsdrift og en velfungerende hjerne – også når du blir eldre. Likevel vet ikke mange menn at testosteronnivået med tiden kan bli så lavt at det går på bekostning av både helse og livskvalitet. En undersøkelse gjennomført av Bayer HealthCare i 2013 viser faktisk at hele 54 prosent av norske menn ikke kjenner begrepet testosteronmangel.

Årsaken til uvitenheten kan være at forskningen på våre breddegrader har hatt svært forsiktig tilnærming til emnet. Det har blitt lagt hindringer i veien for forskning og behandling, ifølge Stefan Arver, som er overlege og leder for Centrum för andrologi och sexualmedicin ved Karolinska Universitetssjukhuset i Sverige. Av en eller annen grunn er testosteron et svært kontroversielt og myteomspunnet hormon, sa Arver til Sveriges Radio nylig. Han har i en årrekke påpekt at det finnes et stort mørketall når det gjelder menn med lavt testosteron. Selv anslår han at det gjelder 15 prosent av den mannlige befolkningen.

Vær klar over symptomene Flere undersøkelser fra blant annet USA, Australia og Danmark har påvist at det gjennomsnittlige testosteronnivået hos menn har falt de siste tyve årene. Når man i tillegg vet at mengden av aktivt testosteron i blodet reduseres med 1–3 prosent årlig fra 35–40-årsalderen, er det opplagt at mange menn før eller siden har relativt høy risiko for å utvikle et underskudd på testosteron.

Men hvordan vet du om du er i risikogruppen? Det handler om å lytte til sin egen kropp og ta signalene på alvor. Føler du deg for eksempel helt flat etter det som tidligere var en normal treningsøkt, eller hvis du ikke får noen synlig utvikling av progressiv trening, kan det være tegn på tap av muskelstyrke – og det er et typisk tegn på testosteronunderskudd. Andre symptomer er nedsatt sexlyst, færre spontane ereksjoner, redusert skjeggvekst og tap av benmasse. I tillegg kan lavt testosteronnivå gi seg utslag i konstant tretthetsfølelse og energimangel; du kan bli mer irritabel og aggressiv enn du var, eller du kan føle deg trist og lei. Du kan også ha betydelige problemer med å sove – eller motsatt: ha behov for svært mye søvn. Og så er det ”bilringene”. Når ekstrakiloene rundt ekvator kommer sigende med alderen, er gjerne årsaken at man både har blitt mindre aktiv og mer glad i god mat og drikke. Men det kan også være tegn på sviktende testosteronnivå.

Tilskudd? Heldigvis er det mye man kan gjøre selv for å forebygge testosteronproblemer og opprettholde et naturlig høyt nivå av hormonet. Og som så ofte når det gjelder spørsmål om helse, er det mye god hjelp å hente i blant annet regelmessig mosjon og et sunt kosthold. Har du alvorlige symptomer på lavt testosteron, bør du derimot snakke med legen. Han eller hun kan ta en blodprøve som viser om det faktisk er tilfelle.

Det være aktuelt med behandling hvis nivået viser seg å være for lavt. Men også her er forskningen delt. Noen er av den oppfatning at det må være snakk om en diagnostiserbar sykdom eller skader på for eksempel testiklene før man gir tilskudd. Andre mener at det er tilstrekkelig å kunne vise til et målbart testosteronunderskudd og vesentlig nedsatt livskvalitet, for eksempel i form av en sterkt svekket sexlyst. Det har vært en debatt blant forskere om hvorvidt testosteronbehandling kan øke risikoen for hjerte-karsykdom, men den tesen har nettopp blitt avvist av en gruppe forskere under ledelse av professor Abraham Morgentaler ved Harvard Medical School.

Stefan Arver er blant dem som mener at vi ikke uten videre bør akseptere et lavt testosteronnivå som en naturlig konsekvens av det å bli eldre. Han avviser også at kontrollerte doser av testosterontilskudd har bivirkninger, for eksempel at man blir aggressiv. Samtidig understreker han at menn med normalt testosteronnivå ikke bør ta testosterontilskudd for å bli mer virile. Det blir man nemlig ikke. Det skjer ingenting med sexlyst og seksuell aktivitet hvis man øker et normalt testosteronnivå. Har man derimot et underskudd, kan forskjellen være dramatisk. Er nivået i utgangspunktet normalt, kan man både doble og tredoble mengden uten at det skjer noen verdens ting, forklarer den svenske forskeren.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: