© Colourbox

Løp og lev lenger

Løping er sunt. Det visste vi fra før. Nøyaktig hvor sunt har forskere satt tall på i en enorm befolkningsundersøkelse.

13. juli 2012

6,2 leveår. Så mye lenger kan du forvente å leve hvis du løper. Dette er konklusjonen i en ny studie som nettopp ble presentert på konferansen Euro-PRevent2012 i Dublin.

Forskerne kom frem til de 6,2 årene på bakgrunn av den såkalte Østerbroundersøkelsen, der man har undersøkt 20 000 menneskers helse og livsstil gjennom 35 år. Tallet skyldes naturligvis også at løpere generelt spiser sunnere, røyker mindre og er slankere. Men fjerner man disse faktorene fra undersøkelsen, kan løpere likevel se frem til fire ekstra løpeår sammenlignet med ikke-løpere.

I undersøkelsen hadde dessuten løperne 44 prosent lavere dødsrisiko i løpet av de 35 årene undersøkelsen varte. Undersøkelsen er interessant fordi den er den første som ser på sammenhengen mellom løping og levealder, og fordi den er basert på solide forskningsdata. Den ble påbegynt i 1976, ironisk nok fordi man ville undersøke om løping var farlig for vanlige mennesker etter et par dødsfall i forbindelse med mosjonsløp.

Tren 2-4 ganger per uke

Ifølge undersøkelsen får du størst effekt med 2–3 timers løping per uke fordelt på 2–4 turer. Det er ikke påvist noen gevinst ved å løpe mer.

Tempoet skal være langsomt til moderat raskt. Det er ingen gevinst ved å løpe veldig fort. Pass også på å tilpasse tempoet etter alder og form.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: