sund æble skjorte bjerge pæn himmel udenfor
© Colourbox

Slik blir du ti år yngre

Selv om du har latt kroppen gå for lut og kaldt vann i flere år, er det aldri for sent å snu. Alle kan få en yngre kropp ved å følge noen enkle råd og luke ut de verste syndene i hverdagen.

17. mai 2010 av Martin Kreutzer & Jesper U. Larsen.

Du kan ikke løpe fra din kronologiske alder, men den biologiske alderen kan du i høy grad påvirke. Ved å leve sunt og trene styrke og kondisjon kan du utsette kroppens aldringsprosesser og holde deg sterk og aktiv.

5 avgjørende leveregler

Det er særlig fem leveregler du ikke kommer deg unna: Vær fysisk aktiv, unngå å røyke, ha en positiv innstilling til livet, drikk alkohol med måte og ha et sunt og variert kosthold.

Prioriterer du disse fem rådene, vil du ikke bare føle deg yngre og sunnere i hverdagen, men du kan også se frem til betydelig flere år uten aldersbetingede problemer – noen undersøkelser viser at du kan få opptil 16 ekstra år hvis du starter i tide. Selv om det aldri er for sent å begynne, er det ekstra mye å hente ved å komme i gang så tidlig som mulig.

Senest i 30-årene bør du slutte å røyke. Har du tidligere vært storrøyker, trenger du cirka ti røykfrie år før sykdomsrisikoen har kommet ned på et normalt nivå. Har du aldri røykt, kan du glede deg over å ha satt inn atskillige år på ungdomskontoen. Du bør også spise i henhold til de utfordringene som er aktuelle for nettopp din alder.

Fra 30-årene bør du spise mer mat med kalsium (for eksempel melk og mager ost) og D-vitamin (for eksempel egg og makrell), ettersom skjelettet nå begynner å miste kalk. Videre må du så smått begynne å spise mer fettfattig hvis du ikke ønsker å legge på deg og se eldre ut enn du er. Forbrenningen vil synke 2-5 prosent frem til du runder 40 år, og stoffskiftetempoet fortsetter å gå nådeløst nedover resten av livet. Fokus på næringsrik og mettende mat med få kalorier blir derfor enda viktigere etter hvert som du fyller 40, 50 og 60.

Sunn mat holder kroppen på topp

Et sunt kosthold handler imidlertid ikke bare om å redusere kaloriinntaket, men i like høy grad om å styrke cellene i kroppen og immunforsvaret, siden bakterier, kreftceller og andre antigener i kroppen uskadeliggjøres i et langsommere tempo med alderen. Her bør du tenke på å få rikelig med antioksidanter i hvert eneste måltid i løpet av dagen – de motarbeider forfallet i cellene. Du finner dem spesielt i fargesterke frukter, mørke grønnsaker og hvitløk. Synes du at det er for vanskelig å holde styr på hvilken mat som inneholder antioksidanter, diverse vitaminer og lignende, kan du nøye deg med å følge de offisielle kostrådene.

Hver dag bør du spise 750 gram frukt og grønt og 75 gram fullkornprodukter, og i tillegg spise enten poteter, ris eller pasta. Reduser bruken av fett, sukker og lyst brød, drikk vann og spis fisk 2-3 ganger i uken.

Det handler om høy livskvalitet hele livet

Du kommer ikke utenom trening hvis du vil skru den biologiske klokken noen år tilbake. Kondisjonstrening holder hjertet ungt og får huden til å gløde igjen. Løfter du vekter regelmessig, kan du som 70-åring fremdeles ha samme muskelstyrke som en utrent 40-åring – en overraskende viktig faktor ikke bare for velværet, men også som vern mot alvorlig sykdom. Antialdring handler ikke om å oppnå evig ungdom, men om å leve et aktivt og godt liv lengst mulig. Og nettopp gjennom sunne vaner sikrer du deg muligheten til markant høyere livskvalitet hele livet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: