Ut på tur.
Ut på tur.

Den faste sålen demper støtene og stabiliserer foten, slik at du unngår at føttene blir altfor slitne.

© Foto: iStock

Alt du bør vite om tursko

Bør du velge sko eller støvler, bør de være vanntette eller pustende, og hva med materialet – syntetisk stoff eller klassisk skinn? Alt det og mye mer kan du få svar på her, hvor vi hjelper deg til å finne helt riktig fottøy til din neste tur i skogen eller fjellet.

14. juni 2022 av Lasse Lyhne Konsulent: Knut Korczak, Fjeld & Fritid.

Kan jeg ikke bare gå i løpeskoene mine?

Jo, det kan du godt – i hvert fall så lenge terrenget er fremkommelig og ryggsekken ikke er altfor tung. Men de lette, myke løpeskoene er ikke laget for å gå i, og hvis du skal ut på lange fotturer i hardt og steinete terreng – kanskje med en del oppakning – vil løpeskoene, og kanskje også anklene og føttene dine, fort gi tapt. Fottøy laget spesielt for fotturer er mye mer robuste og beskyttende enn de vanlige løpeskoene dine.

Fjellstøvel, oppbygning

Fjellstøvelens klassiske snøresystem gir mulighet for nøyaktig justering og tett passform rundt ankelen.

Hvorfor tursko framfor fjellstøvler?

Hvis vi sier «gå tur i fjellet», tenker du sikkert på fjellstøvler. De klassiske brune skinnstøvlene med høyt skaft er det første mange assosierer med fottøy til lange gåturer, men de siste årene har det også kommet en rekke lave sko til formålet.

Sko har den opplagte fordelen at de er lettere enn støvler. Mens en kraftig fjellstøvel godt kan veie 600–700 gram, veier ikke en lav tursko mer enn halvparten. Dermed krever det mindre energi å svinge dem fram og tilbake for hvert skritt du tar, og du får også mer kontroll på skrittene. Der den tunge, stive støvelen sitter som et blylodd i enden av beinet, lar skoen deg i høyere grad selv bestemme hvor foten skal treffe bakken.


Av samme grunn stiller skoene også høyere krav til styrken i ankler og føtter, så hvis du skal gå i veldig ujevnt terreng eller med en tung ryggsekk, er skoene kanskje ikke det beste valget.

Hva slags tursko finnes?

Anmarsjsko

Den letteste, mest nøytrale turskoen du finner i friluftsbutikkene, er anmarsjskoen (eller approachskoen) – en myk sko med flat såle og lite støtte. Skoen er forsterket langs hele kanten av overdelen, og sålen er i myk, sklisikker gummi. Skoen egner seg aller best til svært teknisk terreng, der man varierer mellom bratt gange og lett klatring.

Terrengsko

Skal du ikke klatre, men gå fort på relativt jevne stier, kan terrengsko være tingen. Skoene minner veldig om dem terrengløpere suser av sted i når terrenget blir røft, og har mange av de samme kvalitetene. Det vil si at de er lette, pustende og velsittende. Sålen er hardere enn i løpesko for å kunne styre foten bedre og beskytte mot steiner.

Fjellsko

Skal du på en klassisk tur i fjellet, er tradisjonelle fjellsko et naturlig valg. Det er den typen DNT-medlemmer nok ville foretrekke, og skoen er kjennetegnet ved en bred og god forfot, en solid overdel, som med riktig pleie kan holde i årevis, og en solid og stiv såle. Det er en skikkelig allroundsko, som fungerer på de fleste – ikke altfor tekniske – turene.

Bør turskoene eller -støvlene være av skinn eller syntetisk stoff?

Skinn er det klassiske valget, og en støvel eller sko i skinn har også mange fordeler. For det første er den i de flestes øyne finere. Den er også mye mer holdbar, og med riktig behandling kan en tursko eller -støvel i skinn holde hele livet. Skinn kan også være ganske vanntett. Men det bruker lang tid på å tørke hvis det blir vått. En skinnsko er også tyngre enn en sko i syntetisk stoff, i tillegg til at den er mindre pustende og vesentlig dyrere enn en tilsvarende modell i syntetisk stoff.

Bør de være med eller uten Gore-Tex?

Det kommer helt an på hva du skal bruke dem til. Skal du gå gjennom våt lyng, på Vestlandet eller andre steder det regner mye, kan en vanntette støvler være lurt. At skoene er vanntette har riktignok sin pris. Fjellstøvler eller -sko med Gore-Tex eller lignende membraner er dyrere, tyngre, varmere og tettere. De er derfor ikke så veldig godt egnet så fort det blir varmere i været. En skinnstøvel eller -sko kan være et godt kompromiss. Er den behandlet med bivoks, er den faktisk veldig vanntett, samtidig som foten får puste. Er det veldig varmt, er en pustende sko i polyestermesh det beste.

Hvorfor fjellstøvler framfor tursko?

Støvlene er det opplagte valget, og også det som umiddelbart passer best til friluftsstilen. Støvler har absolutt også sin berettigelse. Det høye skaftet gir ofte bedre vanntetthet og mer varme. I tillegg støtter det ankelen. Det er en stor fordel hvis du går i veldig ujevnt terreng eller har en tung sekk på ryggen. Tråkker du skjevt, holder skaftet på ankelleddet, slik at du ikke tråkker over eller brekker ankelen.

Sålene på fjellstøvler er som regel også stivere enn de under tursko. Det gir bedre stabilitet på veldig ujevne underlag, der den stive sålen styrer steget sikkert over steiner og røtter, i tillegg til at den faste støtdempingen beskytter føttene bedre mot de kraftige støtene som kommer hvis du bærer rundt på en tung sekk. Støvelen er også mer robust og et mye bedre valg i hardt og teknisk turterreng.

Hva slags støvler finnes?

Lettvektsstøvler 

Den letteste typen i støvelkategorien er såkalte lettvektsstøvler. Det er nærmest sko forkledd som støvler. De er lette og fleksible og har mange av de samme kvalitetene som terrengsko. Det vil si myk støtdemping, smidig såle og god pusteevne. Skaftet støtter ikke ankelen, men sikrer i høyere grad at småstein og vann ikke sniker seg ned i støvelen.

Turstøvler

Den klassiske fjellstøvelen består av en robust overdel i skinn eller syntetisk stoff forsynt med en stiv såle, som gir stabilitet og beskytter føttene mot for eksempel steiner. Det er veldig forskjellig hvor stive turstøvlene er, og de graderes ofte fra A til C, der C er kraftigst og mest robust. De kraftigere støvlene er egnet til ulendt terreng, der du ikke kan se hvor du plasserer føttene.

Alpine fjellstøvler

Skal du opp i høyden og bestige fjelltopper eller utfordre deg selv på isbreer, bør du ha et par tekniske fjellstøvler av høy kvalitet. Dette er svært spesialisert fottøy, som både er veldig stivt og varmt. Støvlene har en hard ytterstøvel og en myk, fôret innerstøvel, som holder føttene varme – selv i temperaturer helt ned til minus 30 grader.

Hva slags annet utstyr har jeg bruk for?

Sokker

Sokkene er avgjørende for komforten på fotturen. Et par gode, tynne ullsokker er det opplagte valget. Ull varmer, lukter lite og har også den fordelen at det suger til seg svette, slik at føttene ikke sklir rundt som i en svett nylonsokk. De beste ullsokkene er fasongsydde og forsynt med støtdempende soner, slik at risikoen for vannblemmer og slitasje reduseres. Er det vått og du ikke har vanntette støvler, kan du i stedet vurdere et par vanntette sokker. De holder føttene tørre selv i pustende sko, og varmer godt.

Gamasje

En kraftig og lang gamasje kan festes utenpå støvelen eller skoen og forhindre at vann og skitt sniker seg inn ovenfra. Du kan få gamasjer av ulik lengde og tykkelse.

Pleiemidler

Tursko og -støvler bør pleies godt. Det forlenger holdbarheten og hjelper også funksjonaliteten.

  • Tursko og -støvler i syntetisk stoff bør vaskes med vann og såpe og en myk børste hvis de er blitt gjørmete eller skitne.

  • Støvler og -sko med Gore-Tex-membran bør vaskes som beskrevet ovenfor og dessuten impregneres med impregneringsspray.

  • Fjellsko og -støvler i skinn bør børstes og vaskes med så lite vann som mulig. De bør tørke i romtemperatur og behandles med voks. Det holder skinnet mykt og smidig.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: