Åtte veier til nok kalsium - uten melk

Får du nok kalsium i hverdagen? Vi har samlet 10 matvarer som gir store mengder kalsium - uten at du trenger å drikke melk. Kalsium er viktig for å unngå blant annet beinskjørhet, for høyt blodtrykk, nyrestein og tykktarmskreft.

27. juli 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen


Mineralet kalsium er viktig for blant annet skjelettet og blodtrykket - og for å unngå nyrestein og tykktarmskreft. 

Når vi snakker om kalsiumkilder så er melk ofte det første vi tenker på. Men det finnes mange andre kilder til det viktige mineralet. 

Nedenfor har vi lagd en liste med matvarer som inneholder store mengder kalsium. Til sammenligning inneholder to desiliter melk cirka 240 mg kalsium - og anbefalingene for en voksen person per dag er cirka 800 mg. 

Kidney-bønner

100 gram tørkede kidneybønner inneholder 143 mg kalsium per 100 gram. 

Sesamfrø

Ristede sesamfrø i hjemmelagd mysli eller litt ekstra sesam på hjemmebaksten, kan gjøre mye for kalsiuminntaket. 100 gram av de små frøene inneholder nemlig så mye som 989 mg kalsium.  

Asparges

De sprø sommergrønnsakene er populære, og inneholder samtidig 24 mg kalsium per 100 gram. 

Mandler 

Vi får aldri rost mandlene nok for alle de gode egenskapene de har - heller ikke når det gjelder kalsiuminnhold. Nøttene inneholder nemlig 267 mg per halvannen desiliter. 

Tørket fiken

Tørket fiken er sunn snacks som har et kalsiuminnhold på 135 mg.  

Tofu

Tofu er en favoritt blant vegetarianere og veganere. Den soyabaserte matvaren inneholder 350 mg per 100 gram. 

Persille

Krydderurten persille kanskje ikke det vi umiddelbart forbinder med kalsium - men den inneholder faktisk 185 mg kalsium per 100 gram. 

Sild

En enkelt sildefilet kan faktisk gi deg 106 mg kalsium - så hvorfor nøye seg med en? 

Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du all den nyeste kunnskapen om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv.


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: